Ruoka

Mansikkaa, mansikkaa

TS/Ari-MAtti Ruuska<br />Mozzarellaa voi yhdistää myös mansikoihin. Kirpeää smoothieta voi pehmentää käyttämällä maustettua jogurttia.
TS/Ari-MAtti Ruuska
Mozzarellaa voi yhdistää myös mansikoihin. Kirpeää smoothieta voi pehmentää käyttämällä maustettua jogurttia.

Romanovin mansikat on klassinen mansikkajälkiruoka. Sen juju piilee sitrusliköörin tai -mehun yhdistämisessä mansikoihin. Ruokalajista on tapaan monia versioita; osassa mansikat liekitetään, osassa vain marinoidaan.

Jos mansikoita ei liekitä, ruokalaji on alkoholipitoinen. Lapsille ja alkoholia välttäville liköörin voi korvata appelsiini- ja sitruunamehulla ja tehostaa makua sitruksenkuoriraasteella. Raastettavaksi kannattaa valita luomuhedelmä.

Fariinisokeri ja liekitys yhdessä antavat ruokalajille paahtuneen maun. Sitä voi tasoittaa tarjoamalla lisukkeena runsaasti puolisulaa vaniljajäätelöä tai vaahdotettua vaniljakastiketta. Liekitykseen suositellaan vahvaa, 35-40-prosenttista alkoholia, mutta marinointiin sopii myös miedompi, esimerkiksi limoncello-tyyppinen likööri.

Mansikan lisäksi myös talkkuna on kuulunut suomalaiseen kesään. Talkkunahyve on yksinkertainen jälkiruoka, jota voi muuntaa vaihtamalla mansikat mustikoihin tai vadelmiin.

Smoothie taas on hyvä ratkaisu, kun on niin kuuma, että koko ajan on juotava, mutta ruoka maistu.

Kiivin voi halutessaan korvata lisäämällä mansikoiden määrää tai vaihtamalla sen tilalle yhden persikan tai puolikkaan banaania. Sokeria tarvitaan tällöin vähemmän.

Mansikka toimii myös salaateissa. Voimakkaan suolainen halloumi-juusto ja mansikka ovat hyvä pari. Kannattaa kokeilla mansikkaviipaleiden lisäämistä myös feta- ja broilersalaatteihin.

ELINA TEERIJOKI

TS/Ari-MAtti Ruuska<br />Halloumisalaatti
TS/Ari-MAtti Ruuska
Halloumisalaatti
TS/Ari-MAtti Ruuska<br />Talkkuna
TS/Ari-MAtti Ruuska
Talkkuna
TS/Ari-MAtti Ruuska<br />Liekitys
TS/Ari-MAtti Ruuska
Liekitys
TS/Ari-MAtti Ruuska<br />Mansikat Romanov
TS/Ari-MAtti Ruuska
Mansikat Romanov