Pääkirjoitus

Vaikea laki valvojille

Pari viikkoa sitten voimaan astuneen, ilotulitteita koskevan lakimuutoksen tarkoituksena on ehkäistä rakettien ampumisesta aiheutuvia henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Poliisi pitää lakiuudistusta tervetulleena, mutta arvuuttelee, miten sitä pystytään valvomaan.

On syytäkin aprikoida, jos lain sanoma on jäänyt epäselväksi eikä ylhäältä ole annettu riittävän selkeitä ohjeita. Esimerkiksi komisario Marko Heikkilä Varsinais-Suomen poliisista vertaa lakiin kirjattua suojalasipakkoa pyöräilykypäräpakkoon, jonka rikkomisesta ei rangaista (TS 29.12.).

Laissa tosin todetaan yksiselitteisesti, että lasien käyttö on pakollista, ja säädöksen rikkomisesta on tuomittava sakkoon. Tieliikennelaissa taas määrätään, että ”polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää”. Säädös voidaan tulkita niin, ettei sen rikkomisesta rangaista.

Ymmärrettävästi ilotulitteiden myyntiä ja käyttöä koskevien uudistusten valvonta on poliisille ongelmallista pelkästään resurssien rajallisuudenkin takia. Harrastelijat paukuttelevat raketteja käytännössä vain uudenvuodenaattona, mutta silloin sankoin joukoin. Vaikka laki kieltää räjähteiden hallussapidon päihtyneiltä ja alle 18-vuotiailta, poliisi voi puuttua rikkomuksiin vain satunnaisesti. Sakkoja on kuitenkin langetettava, jotta sanktio edes jossain määrin ehkäisisi holtitonta paukuttelua. Tosin outoa on, jos kansalaiset piittaavat turvallisuudestaan ainoastaan poliisin pelossa.

Tämän vuodenvaihteen ongelmaksi odotellaan vaarallisimpien rakettien poikkeuksellisen runsasta käyttöä. Näin siksi, että lakimuutos kieltää niiden myynnin ensi vuonna, ja kauppiailla on ollut kiire päästä niistä eroon vaikka pilkkahintaan.