Pääkirjoitus

Arveluttava valinta

Sanomalehti Kalevan entinen päätoimittaja Risto Uimonen valittiin tiistaina Julkisen sanan neuvoston JSN:n uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa kolmivuotiskautensa helmikuussa. Uimonen on erittäin ansioitunut journalisti, jolla on laaja kokemus median tehtävistä. JSN:n johtoon olisi kuitenkin pahaa verta herättäneen lautakasajupakan jälkeen ollut viisasta valita ammatillisesti neutraalimpi henkilö.

Kun median ulkopuolelta tulleet Jacob Söderman 2005 ja Kalevi Kivistö 2007 erosivat puheenjohtajan tehtävistä, JSN:n kannatusyhdistyksessä virisi keskustelu, että neuvoston johtoon voidaan valita keskeinen vaikuttaja myös alan sisältä. Niinpä puheenjohtajana aloitti tammikuussa 2008 entinen Suomen Kuvalehden ja MTV 3:n uutisten päätoimittaja Pekka Hyvärinen.

Hän päätti lähteä, kun JSN:n enemmistö kannatti vapauttavaa päätöstä Yle:n Silminnäkijä-ohjelmalle. Kävi niin, että sanomalehdistö ryöpytti neuvoston ratkaisua laajalla rintamalla. Median itsesäätelyelimen arvioitiin ajautuneen syvään kriisiin.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminenkin totesi, että alan sisällä on nyt itsetutkiskelun paikka. Tutkiskelu jäi kuitenkin hieman puolitiehen.

Puheenjohtajan valinta alan ulkopuolelta olisi ollut hyväksi itsesääntelyn uskottavuudelle. Esimerkiksi Aamulehti ehti jo vinkata, että entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius olisi ollut vahvoilla puheenjohtajan valinnassa. Nyt uskottavuutta aiotaan sentään pönkittää selvittämällä journalistin ohjeiden uudistustarpeet.