Lomautuksia, ei irtisanomisia
Nokian ilmoitus noin kahden tuhannen työntekijän lomautuksista ensi vuonna veti joulunalusilmeet totisiksi Salon matkapuhelintehtaalla. Kaikkia henkilöstöryhmiä koskevat yt-neuvottelut pyritään saamaan päätökseen ennen pyhiä.
Salossa on opittu seuraaman silmä tarkkana matkapuhelinmarkkinoita, lukemaan Nokian osavuosikatsauksia ja tulkitsemaan yhtiön johdon shamaanipuheita. Siksi ei pitänyt tulla isona yllätyksenä, että Meriniityllä valmistettavien kännykkätyyppien tuotantoa joudutaan kysynnän taantumisen vuoksi supistamaan.
Jotakin salolaisten asenteesta kertoo kyky katsoa ongelmia positiiviselta puolelta. Tehtaalaiset myöntävät, että lomautukset ovat pienempi paha kuin irtisanomiset ja määräaikaiset lomautukset parempi vaihtoehto kuin toistaiseksi jatkuvat – etenkin kun ne toteutetaan kiertoperiaatteella, jossa aina viidennes väestä on kerrallaan poissa töistä (TS 14.12.).
Silti epävarmuudessa eläminen on henkisesti kuluttavaa. Sen ovat saaneet tuta sekä Nokian työntekijät että koko Salon kaupunkiseutu, joka on monin tavoin riippuvainen alueen suurimmasta työantajasta.
Pari viikkoa sitten Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo hälvensi Salon Seudun Sanomien haastattelussa pelkoja matkapuhelinjätin paikkakunnalta lähdöstä. Pari päivää myöhemmin yhtiö julkisti ennusteen, jonka mukaan matkapuhelimien kappalemääräinen myynti maailmalla kasvaa ensi vuonna kymmenen prosenttia ja Nokian osuus säilyy ennallaan eli noin 38 prosentissa.
Näiden lukujen ja lomautusilmoitusten välillä on ilmeinen ristiriita, jota on vaikea ymmärtää muutoin kuin että Salossa tehdään markkinatilanteeseen huonosti sopivia tuotteita. Älypuhelimien segmentissä vahvin kysyntä kohdistuu pykälää huokeampiin malleihin.