Mielipiteiden kolumnit

Omanlaisensa maa

Kävimme vaimon kanssa ulkomailla, Bhutanissa.

Tämä Sveitsin kokoinen maa on Kiinan ja Intian rajalla, Himalajan itäosassa. Sen pääkaupunki Thimphu lienee maailman ainoita pääkaupunkeja, jossa ei ole liikennevaloja. Maa rajoittaa turismia säilyttääkseen kulttuurinsa, jonka näkyvin merkki on pukeutuminen, miesten gho ja naisten kira ovat pakollisia koululaisille ja virkamiehille, yleisiä muutenkin.

Teitä maahan alettiin rakentaa 1960-luvulla. Linnuntietä maan länsireunalta itään on alle 400 kilometriä, mutta vieläkin automatkaan tarvitaan kolme vuorokautta.

Maan läpi länsi-itäsuunnassa kulkeva tie on päällystetty lännessä, mutta heti pääkaupungista itään se on ”puolitoistakaistainen” höykyttävä hiekkatie. Tie nousee vuorijonot ylittäviin soliin jopa 3 400 metriin.

Tietyömaan kilometrit mitattiin välillä Thimphu-Trongsa intialaisille urakoitsijoille jaettavaksi, tulos noin 210. Samalla laskettiin matkalla olevien mutkien määrä, tulos oli yksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tie on jatkuvaa kuoppaista kurvia. Keskinopeus pakollisine ”kaivuri tiellä” -pysähdyksineen nousi jopa 20 kilometriin tunnissa. Oli aikaa ihastella upeita maisemia.

Eläintä ei saa tappaa, jopa kalastus
on kielletty.
Kalakin voi olla
sielusi seuraava koti.

Maa on nykyään demokraattinen kuningaskunta, jossa hallitsee sen historian viides kuningas Jigme Khesar Namgyal Wangchuck. Neljäs luovutti vallan parlamentille, erosi kuninkuudesta 49-vuotiaana ja antoi sen vanhimmalle Oxfordissa opiskelleelle pojalleen.

Kuningas on luvannut, että pojan äiti tulee olemaan se ainoa ja oikea vaimo. Isällä heitä on neljä, he ovat sisaruksia.

Neljäs kuningas lanseerasi länsimaisen käsitteen bruttokansantuote rinnalle bhutanilaisen vastineen: bruttokansanonnellisuus.

Valta on jaettu maallisen parlamentti-kuningasvallan ja uskonnollisen buddhalaisen vallan kanssa. Je Khenpo, ylin buddhalainen pappi, on tasavertainen kuninkaan kanssa. Väestöstä buddhalaisia on 75 prosenttia, loput hinduja.

Hotellihuoneen yöpöydällä olevasta kirjasta luen buddhalaisuuden neljä periaatetta: 1) Kaikki yhdistellyt asiat ovat katoavaisia. 2) Kaikki tunteet ovat kärsimystä. 3) Millään ei ole luontaista olomuotoa. 4) Nirvanaa ei voi määrittää.

Nykyään keskimääräinen lapsiluku perheissä on 2,7, mutta keski-ikäisillä on usein 10–12 sisarusta. Väestösuunnittelu on viime aikojen uutuuksia, kondomit ilmaisia. Sairaanhoito on ilmaista, myös turisteille. Heidän pääsynsä maahan on vahvasti verotettu. Internet toimii ”suurissa” kaupungeissa, televisiokaan ei kaikkialla. Englantia opetetaan kouluissa.

65 prosenttia maasta on metsien peitossa, 40 prosenttia luonnonpuistoa. Eläintä ei saa tappaa, jopa kalastus on kielletty. Kalakin voi olla sielusi seuraava koti. Ihmistä lähin elämänmuoto sielulle on koira, siksi niiden haukulta ei kaupungeissakaan pääse öisin rauhaan. Lihaa saa syödä, kuoleehan eläimiä tapaturmaisesti ja sitä voi tuoda ulkomailta.

Lukutaito maassa nousee kohisten, jo 65 prosenttia osaa lukea. Kolme neljästä saa elantonsa maataloudesta. Taide ja kulttuuri maassa ovat kiinteästi sidoksissa buddhalaisuuteen. Sinfoniaorkestereita tai teatteria ei ole, kirjallisuutta, levyjä, kansantanssia ja perinteisiä soittimia kyllä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja on ohjaaja, näytelmäkirjailija, vain teatterinjohtajuudesta eläkkeellä.