Ilman ja elämän laatua
Kevät sai meidät aukaisemaan ikkunamme aurinkoiselle Manhattanille ja mietin, minkälaatuista virettä virtaa sisään. Maailmassa kun tutkijoiden mukaan kuolee yli 5 miljoonaa ihmistä joka vuosi ennen aikojaan ilman pienhiukkasten vuoksi.
Osavaltion nettisivuilta löytyi mittausasema puolen kilometrin päästä ateljeestani. Siitä näki reaaliaikaisen tilanteen haitallisten pienhiukkasten osalta sekä päiväkohtaisen historian ja vuosittaisen keskiarvon.
Mittauspisteemme vuoden 2015 pienhiukkaskeskiarvo PM 2.5 oli 8.2 µg/m3. Korkeimmillaan lukema nousi asemalla vuoden mittaan 25.2:een .
Päätin katsoa, millaista ilmaa Suomen kaupungeissa hengitämme. Senhän pitäisi olla selvästi puhtaampaa kuin täällä yli kymmenen miljoonan ihmisen ahtaudessa, liikenteen ja energiahuollon keskellä.
Helsingissä Mannerheimintiellä vuosikeskiarvo PM 2.5 oli 10.7 ja pahimmillaan 53.7. Suomen kotiamme lähimmällä seuranta-asemalla Tampereen Epilässä keskipitoisuus oli 9.4 ja maksimi 73.3. Turun Orikedossa näkyivät lukemat vastaavasti 8.5 ja 116.4.
WHO:n asettama ohjearvo näille hiukkasille on 10 µg/m3 ja EU:n raja-arvo 25.0. Vain New Yorkissa näistä mittauspaikoista pysyi ilmanlaatu hyvänä EU-kriteerein käytännössä kaikkina vuoden päivinä. Suomessa mentiin useasti reippaasti yli EU:n raja-arvon ja Helsingissä hiukkasten keskiarvokin, 10.7, oli yli WHO:n ohjeen.
New Yorkissa ei savuttavaa teollisuutta ja energialaitoksia enää juuri ole. Nastarenkaita ei käytetä ja dieselautoja on vähän. Atlantin raikkaat tuulet puhaltavat kaduille joka päivä.
Kaupungiksi hyvän hengitysilman lisäksi New Yorkissa nautitaan maanosan parhaimpiin kuuluvaa juomavettä. Se tulee puhtaalta Catskills-vuoristolta.
Ehkä nämäkin tekijät vaikuttavat siihen, miksi newyorkilaiset elävät keskivertoamerikkalaisia terveempinä ja pidempään. Manhattanilla keski-ikä on liki 83 vuotta. New Yorkin osavaltiossa, jossa asuu 20 miljoonaa ihmistä, keski-ikä on 81 vuotta.
USA:n koko väestön keski-ikä jää hieman alle 80 vuoteen, mikä on ihan hyvä tulos 320 miljoonan ihmisen populaatiossa. Muissa suurissa maissa kuten Venäjällä keski-ikä on 70 vuotta, Brasiliassa ja Kiinassa 76, Intiassa 65 ja Nigeriassa 53. EU:n keski-ikä on hieman yli 80 vuotta ja maailmassa korkeimmillaan Japanissa, 84 vuotta.
USA:ssa on kuitenkin tässä suhteessa otettava huomioon selvät erot rotujen välillä. Aasialaistaustaisten amerikkalaisten keski-ikä on yli 86 vuotta ja mustien 75. Valkoisten, joihin lasketaan myös latinot, keski-ikä on sama kuin suomalaisten keski-ikä, 81 vuotta.
Pelkästään tuloeroilla USA:n sisäinen tilasto tuskin kokonaan selittyy. Alimmissa sosiaaliluokista löytyy paljon pitkäikäisiä latinoita ja aasialaisia, jotka elävät huonommissa oloissa selvästi vanhemmaksi kuin hyvätuloiset valkoiset. Ilmeisesti myös jokin ravintokulttuurissa ja geeneissä vaikuttaa asiaan.
Ulkoilma virtaa kuitenkin kaikille samana ihonväristä ja pankkitilistä huolimatta. Ja ainakin täällä Manhattanin eteläosassa sen laatu on hyvä.
Kirjoittaja on taidemaalari ja maanviljelijä.