Pääkirjoitus

Esivaalikierroksella yllättävä avaus

Jos Iowan osavaltion esivaalitulos kuvaisi laajemminkin Yhdysvaltain poliittista ilmastoa, äänestäjät pääsisivät presidentinvaaleissa 8. marraskuuta valitsemaan demokraattien Hillary Clintonin

ja republikaanien Ted Cruzin välillä.

Clinton on entinen ulkoministeri, Cruz Texasin senaattori. Iowan tulos ei välttämättä kerro mitään esivaalikiertueen lopputulemasta. Mahdottomalta Cruzin ja Clintonin kaksinkamppailu ei kuitenkaan vaikuta.

Esivaalikierroksen avaus oli yllättävä. Republikaanien puolella mielipidetiedusteluja selvästi johtanut miljardööri Donald Trump joutui tyytymään 24 prosenttiin äänistä. Cruz sai neljä prosenttiyksikköä enemmän. Floridan senaattori Marco Rubio ylsi 23 prosentin kannatukseen.

Yllättävää oli sekin, että demokraattien leirissä Clintonin ja Vermontin senaattorin Bernie Sandersin eroksi tuli vain 0,4 prosenttiyksikköä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Trumpin tukijoukot olivat pettyneitä ja vilpittömän hämmästyneitä ehdokkaansa kakkossijaan.

Analyytikot ja politiikan tutkijat ovat uumoilleet, että Trumpin mahtaileva ja välillä öykkärimäinen käytös, kokemattomuus ja poliittinen asiantuntemattomuus eivät sittenkään käyneet hyveestä. Esivaalia edeltäneen tv-väittelyn väliin jättäminen saattoi kostautua.

Konservatiivisen teekutsuliikkeen pääehdokas Cruz sai seuraaviin esivaaleihin navakan myötätuulen. Myös Rubio luki tuloksen voitokseen.

Pettymystä oli aistittavissa myös Clintonin leirissä. Sanders menestyi yllättävän hyvin. Sanders markkinoi itseään demokraattisena sosialistina, mikä Yhdysvaltain politiikassa ei yleensä ole käynyt hyvästä myyntipuheesta.

Vaikka Yhdysvalloilla ja sen presidentillä on ylivertainen kansainvälinen sananvalta, vain amerikkalaiset ovat äänioikeutettuja.
Seuraavat esivaalit järjestetään 9. helmikuuta New Hampshiressa. Ennen maaliskuun ensimmäisen päivän supertiistaita, jolloin esivaalit järjestetään 11 osavaltiossa, vuorossa ovat vielä Nevada ja Etelä-Carolina. Kuukauden kuluttua marraskuun lopullisesta asetelmasta tiedetään paljon enemmän.

Toimintaympäristö voi esivaalikiertueen kuluessa muuttua. Muutoksia voi olla luvassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, kansainväliseen talouteen, energiapolitiikkaan sekä Kiinan ja Venäjän sisäiseen tilanteeseen. Terrorismin uhka ei ole väistynyt.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan kuitenkin Yhdysvaltain maaperällä kansallisin ja osavaltiokohtaisin painotuksin. Kotimaan talous, turvallisuus, sosiaalipolitiikka sekä koulutus- ja siirtolaiskysymykset painavat äänestäjien valinnoissa.

Vaikka Yhdysvalloilla ja sen presidentillä on ylivertainen kansainvälinen sananvalta, vain amerikkalaiset ovat äänioikeutettuja. Eurooppa ei määrittele Yhdysvaltain vaaliteemoja – vaikka vanhalla mantereella joskus niin sorrutaan kuvittelemaan.

ts.paakirjoitus@ts.fi