Pääkirjoitus

Lääkekehitys on
Turun vahvuus

uutinen lääkekehitysrintamalta tulee turkulaisesta Faron Pharmaceuticalsista. Yhtiön vuosia kehittämä Traumakine-lääke on testeissä osoittautunut erittäin tehokkaaksi.

Toimitusjohtaja Markku Jalkasen mukaan Traumakine on ainoa kehitteillä oleva lääke, jolla voidaan parantaa vakaviin keuhkoinfektioihin liittyvä hengitysvajaavuusoireyhtymä. Turkulaisyrityksen lääkkeen arvioidaan tehoavan koronaviruksen aiheuttamaan, Etelä-Koreassa epidemiaksi äityneeseen mers-virukseen, joka on sukua runsas kymmenen vuotta sitten eri puolilla maailmaa kuolonuhreja aiheuttaneelle sarsille. Testit ovat antaneet vahvan näytön lääkkeen tehosta myös sikainfluessaan.

Traumakine saataneen markkinoille parin vuoden kuluttua, jos seuraavat testitulokset ovat hyviä ja lääke saa myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta.

vaativa lääketeollisuus on maakunnan kärkiala. Sen merkitystä Varsinais-Suomen elinkeinoelämälle korostettiin myös keväällä julkaistussa elinkeinoministeriön ja Ely-keskusten raportissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tehtaiden alasajo on maakunnassa koskenut muita aloja. Orion ja Bayer ovat päinvastoin kasvattaneet tuotantoaan ja palkanneet lisää työntekijöitä. Nyt yritykset työllistävät yhteensä noin 1 400 ihmistä. Alan merkitystä korostaa myös noin 700 ihmistä työllistävä terveysteknologiayritys Wallac.

Korkeaa osaamista vaativa
lääketeollisuus on maakunnan kärkiala.”

Bio- ja lääkeala yhteensä kattaa jo viidenneksen kaikista Turun teollisista työpaikoista. Huippuosaamisesta huolimatta on syytä olla varuillaan, että lääketutkimusala saadaan säilymään Suomessa.

keskuksen professori Jukka Westermarck muistutti jokin aika sitten, että lääketieteellisten löydösten kaupalliset mahdollisuudet jäävät Suomessa hyödyntämättä.

Westermarck kuuluu joukkoon, joka perustellusti tavoittelee Turkuun valtakunnallista lääkekehityskeskusta. Suuri osa suomalaisesta lääkekehityksestä tehdään jo Turussa. Suomesta on maailmanmarkkinoille tuotettu 19 lääkettä, joista 18 on kehitetty nimenomaan Turussa.

Westermarck muistuttaa, että Turussa kehitetyn ehkäisykierukan Mirenan tuoteperhettä myytiin viime vuonna jo yli 800 miljoonalla eurolla, kun 40:ää lääkettä myydään maailmassa yli miljardilla dollarilla vuosittain.

Lääkekehityskeskus voisi kuroa umpeen kuilua tutkijoiden ja lääkeyritysten välillä. Jos suomalaisissa yliopistoissa tehdyt lääketieteelliset tulokset pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kaupallisesti, syntyisi myös uutta vientituotantoa.

Lääkekehityskeskuksen osalta odottava katse on nyt käännetty Turusta työ- ja elinkeino- sekä sosiaali- ja terveysministeriön sekä uuden hallituksen suuntaan.