Pääkirjoitus

Tarpeellinen hukkalaskenta

Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen (RKTL) mukaan Suomessa on noin 250 sutta. Paljonko niistä samoilee Lounais-Suomen metsissä, onkin jo vaikeampi kysymys. Siihen pyritään hakemaan luotettavaa vastausta modernin satelliittitekniikan avulla.

Luuloja, arveluja ja käsityksiä susien määrästä maan lounaiskolkassa riittää. Päättyneenä kesänä kertyi runsaasti myös konkreettisia havaintoja, jotka viittaavat uuden hukkalauman elelyyn Marttilan sekä Köyliön, Huittisten ja Säkylän seutuvilla.

Aikaisemmin on tiedetty varmasti vain yhden susilauman asettuneen vakituisesti Varsinais-Suomeen. Petoyhteisön reviirin sydänalue sijaitsee Vaskijärven luonnonpuiston erämaamaisemissa.

Riistamiehiä ja tutkijoita oudoksuttaa mahdollisuus, että kantasusilauman elinpiirin liepeillä liikkuisi kaksikin uutta laumaa. Eläimen lajinmukaista käyttäytymistä ajatellen se on liian paljon, sillä yksi susilauma tarvitsee reviirikseen ainakin tuhat neliökilometri metsää.

Petokannan todellisen pääluvun selvittämiseksi RKTL aikoo panna Lounais-Suomen sudet satelliittiseurantaan (TS 28.9.). Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Kantasuden sonnustamista lähetinpannalla yritettiin jo viime talvena kehnoin tuloksin: hukka jolkutteli ennen aikojaan karkuun.

Ensi talvena pannoitusta koetetaan uudestaan. Hankkeelle on syytä toivottaa onnea.

Eläinten laskenta ja laumojen elintavoista saatava tieto antaa edellytykset käydä faktapohjaista keskustelua susista, joihin suhtautumista ohjaavat edelleen vahvasti perinnäiset pelot, tunteet sekä Punahilkka- ja Iso Paha Susi -satujen mystiikka.