Pääkirjoitus

Sairaanhoidon vastuut uusiksi

Rauman kaupunginvaltuusto päättää tänään ilmoittaa Satakunnan sairaanhoitopiirille, että Rauma haluaa ottaa vastuun alueellisesta perustason erikoissairaanhoidosta Rauman aluesairaalassa.

Valtuusto ilmoittaa myös Rauman haluavan pysyä Satakunnan sairaanhoitopiirin jäsenenä ja ostaa sieltä yhteisesti sovittavat erikoissairaanhoidon palvelut. Kaupunginhallitus saa kuitenkin valtuudet käydä neuvotteluja muidenkin kanssa, jos sopimusta ei Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa synny.

Rauman aluesairaala oli 1990-luvun alussa sairaanhoitopiirien syntyessä Suomen toiseksi suurin aluesairaala 230 sairaansijallaan. Nyt Rauman aluesairaalassa on 70 sairaansijaa, ja sairaanhoitopiirin suunnitelmissa on vähentää määrää edelleen. Toimintojen järjestely on vahvistanut keskussairaalaa ja heikentänyt aluesairaalaa, josta seuraavaksi uhkaa lähteä taas leikkaustoimintaa.

Aluesairaalan menneisiin suuruuden päiviin ei ole paluuta eikä tarvettakaan, kun toimintatapojen muuttuminen on vähentänyt vuodeosastopaikkoja yleisesti. Synnytysosaston palauttamistakaan ei kannata odotella. Rauman voineekin katsoa 2010-luvun loppupuolelle päästäessä onnistuneen, jos aluesairaalassa on pystytty säilyttämään nykyiset palvelut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rauman kaupungin valmisteltavaksi ottaman Medi-Rauma -mallin esikuva löytyy Forssasta. Raumalla odotetaan mallin tuottavan länsirannikollakin tyytyväisiä asiakkaita ja tehokasta toimintaa ja mahdollistavan hyvän yhteistyön terveyskeskuksen ja oman aluesairaalan välillä ja koko sosiaali- ja terveystoimen sisällä.

Kustannusvaikutukset tarkentuvat valmistelun edetessä ja varmistuvat toiminnan käynnistyttyä. Yksi riski on, riittääkö kaupungin oman sairaalan vetovoima tulevaisuudessa houkuttelemaan erikoislääkäreitä virkoihin.

Raumalaisten arvio on ainakin nyt, että aluesairaalan toiminnan hiipuminen on todennäköisempää nykyisellä menolla sairaanhoitopiirin osana kuin kaupungin omissa käsissä. Rauman päätös on toteutuessaan hyvin merkittävä sairaanhoitopiirillekin. Senkään ei ole syytä lähteä alkaviin neuvotteluihin joustamattomana ennalta lukkoon lyödyin kannoin.