Pääkirjoitus

Elvytyksen aika ei vielä ohi

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Barack Obama etsivät muiden G20-johtajien mukana reseptiä talouden kääntämiseksi nousuun.
Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Barack Obama etsivät muiden G20-johtajien mukana reseptiä talouden kääntämiseksi nousuun.

Pennsylvaniassa sijaitseva Pittsburgh on oiva esimerkki globalisaation tuomista muutoksista perinteiselle terästeollisuuspaikkakunnalle. Vanhanaikainen teollisuus on rapakunnossa, teräksen kysyntä on hiipunut, kilpailijat painavat päälle edullisemmilla tuotantokustannuksillaan ja korvaavaa yritystoimintaa kehitellään hihat käärittyinä.

Rakennemuutos ja uuden luominen ovat vielä vaiheessa. Talouden nousu on sekin varovaisen hidasta.

Pittsburghissa pidetty johtavien ja kehittyvien teollisuusmahtien kokous saattoi jo ympäristöään tarkkailemalla tulla odotettuun lopputulokseen: elvytyksen aika ei ole vielä ohi.

Suurin osa läntisistä G20-maista katsoo, että tukitoimia voi keventää vasta ensi vuoden puolimaissa. Työttömyys kasvaa, eikä vetäviä vientimarkkinoita löydy miltään maapallon kolkalta.

Analyysi hyväksytään myös Suomessa. Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtaja Sixten Korkman oli perjantaina G20-maiden linjoilla elvytyksen jatkamisesta.

Yhtä välttämätöntä kuin elvytystoimien ulottaminen ensi vuoden puolelle, on niiden oikein ajoitettu ja asteittainen purkaminen heti, kun kansantalouksien tila vähänkin antaa periksi. Jätti-inflaation välttämiseksi kevyttä rahapolitiikkaa on kiristettävä jo ensi vuonna. Olemattomien korkojen aika ei voi kestää loputtomiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös valtioiden valtavat velkataakat ja budjettialijäämät on sulatettava terveen taloudenpidon tasolle. Esimerkiksi Suomen julkinen velka uhkaa nousta yli 50 prosenttiin bruttokansantuotteesta runsaan parin vuoden kuluttua. Yhdysvalloissa ja Britanniassa paukkuu pian sadan prosentin raja. Verojen korotus ja julkisten menojen hevoskuuri ovat edessä Atlantin molemmin puolin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja suuret keskuspankit ovat avainasemassa elvytyksestä irtautumisen valmistelussa. Kansallisten hallitusten asiana on huolehtia, että budjettipolitiikalla ei liian pitkään kasvateta velkamääriä eikä edistetä inflaation uhkaa.

G20-maiden kokouksesta voisi päätellä, että talouskriisistä yritetään myös ottaa opiksi. Joskus kaivataan myös syyllisiä.

Etenkin euromaiden painostuksesta finanssivalvontaa kiristetään ja pankkiirien kannustimia suitsitaan. Kohtuuttomiin riskeihin kannustavaan luottokaupitteluun ei enää ole varaa.

Kansainvälinen talous tulee kriisistä ulos muuttuneena. Tämä tunnustetaan myös suurissa G20-maissa, jotka ovat IMF:ssä sovinnolla luovuttamassa päätäntävaltaa Kiinan, Intian, Brasilian ja Argentiinan kaltaisille kehittyville talouksille.

Kokous osoitti myös sen, että päätöksenteon tehokkuutta haetaan entistä useammin suppeahkoilla maaryhmillä. Suomen kaltaiset maat pääsevät niihin mukaan EU:n kautta. Menettely korostaa rakentavan ja osaavan EU-politiikan merkitystä.