Pääkirjoitus

Sandvik synkentää
työttömyystilastoa

Turun seudun metalliteollisuudessa on ehditty virittäytymään positiivisiin odotuksiin, ruotsalainen konepajajätti Sandvik kaatoi jääkylmää vettä optimistien niskaan. Yhtiö harkitsee Turun tehtaan sulkemista, mikä tietäisi lopputiliä 470 työntekijälle.

Kaivosteollisuuden lastaus- ja kuljetuskoneita valmistava Turun tehdas työllistää runsaasti myös alihankkijoita.

Sandvik Mining and Construction Oy:llä on toimintaa myös Tampereella, Lahdessa, Hollolassa ja Vantaalla. Työntekijöitä on yhteensä 1 700. Myös Tampereella aloitetaan yt-neuvottelut, jotka koskevat enintään 30 henkilöä.

Kaikkiaan Sandvikilla on 47 000 työntekijää ja toimintaa 130 maassa.

Sandvikin Turun yksikkö sisältää osaamis- ja tuotekehityskeskuksen, jonka toiminta niin ikään uhkaa loppua. Yhtiö perustelee saneeraustarvetta kaivos- ja energiateollisuuden maailmanlaajuisella kysynnän hiipumisella. Matkapuhelinvalmistuksesta tutuksi tullut perustelu kuuluu, että tuotantoa halutaan keskittää ja siirtää lähemmäs asiakkaita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turussa kysynnän ongelmat eivät ole olleet silmiin pistäviä. Tehtaaseen on investoitu ja palkattu väkeä vielä alkuvuodesta. Rekrytointi on edelleen käynnissä.

Turun seudulla on jouduttu sopeutumaan suurten työpaikkojen alasajoon.”

Turun yksikkö lopetettaneen aikaisintaan 2016 puolivälissä, viimeistään vuoden lopussa, jos yt-neuvotteluissa sulkemiseen päädytään. Vuonna 1913 aloittanut tehdas on kulkenut pitkän tien ARA:n ja Tamrockin kautta Sandvikiksi.

Lopettaminen olisi paha suonenisku Turun seudulle. Kyse on viidestä prosentista metalli- ja elektroniikka-alan työpaikoista koko seudulla. Julkinen talous on tiukalla ja työttömyys korkealla.

Alasajo on huono signaali koko Suomelle. Teollisten työpaikkojen kato on ollut kiivasta. Varsinkin vientiteollisuuden työpaikat olisivat kullan arvoisia. Sandvikin tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin.

Turun seudulla on jouduttu sopeutumaan suurten työpaikkojen alasajoon. Salon alueella Nokian työpaikkakato on omaa luokkaansa.

Osin sopeutumisessa on onnistuttu. Telakka on ankeiden aikojen jälkeen sinnitellyt jaloilleen. Häkkisen Konepaja on pystynyt täyttämään Wärtsilän jättämää aukkoa.

on meneillään tuntuva rakennemuutos. Hallituksella, etujärjestöillä ja elinkeinoelämällä itsellään on paljon tehtävää, jotta työpaikkavuo käännetään toiseen suuntaan. Menetettyä kilpailukykyä on saatava takaisin. Tämä ei tarkoita, etteikö Sandvikin Turun tehtaalla sitä olisi ollut.

Konepaja-alalla on muutoin ollut positiivista virettä niin Turun seudulla, Loimaalla kuin Uudessakaupungissa. Yritysten ja viranomaisten on yhdessä katsottava, että osaaville tekijöille löytyy vastakin töitä.