Pääkirjoitus

Virolaisille annettu
liikaakin lupauksia

virolaisten lapsiperheiden elinolot kohenevat tuntuvasti, jos sunnuntaina pidettävien parlamenttivaalien alla annetut lupaukset toteutuvat.

Hallituksessa istuvat reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat olleet ahkerimpia lupailijoita, mutta oppositiokin on keksinyt keinoja parantaa ihmisten ostovoimaa. Monet virolaiset ovat katsoneet hämmentyneinä, mitä kaikkea toiveiden tynnyriin on tankattu.

Venäläismielinen – ja vironvenäläisille mieluinen – keskustapuolue on menettänyt aimo annoksen uskottavuuttaan ehdottamalla minimipalkan nostamista 390 eurosta tuhanteen euroon kuukaudessa. Vaikka muutos olisi äänestäjille tervetullut, aniharva uskoo moisen toteutumiseen.

Sanomalehtien haastattelemat virolaiset ovat osoittaneet pysyvänsä jalat maassa. Lupauksiin suhtaudutaan epäillen. Samalla myös realistisesti. Ennakoidaan hintojen nousevan, jos palkkojakin nostetaan.

Hallituspuolueet ovat esittäneet erilaisia korotuksia lapsilisiin. Niitä virolaiset pitävät toteuttamiskelpoisina. Keskustapuolue on ehdottanut ilmaista joukkoliikennettä. Kansalaiset pitävät uudistusta mahdollisena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

erottunut maailmalla 20 prosentin tasaverollaan. Nyt tabua on vaalien alla koeteltu. Oikeistolainen Isänmaan ja Res Publican liitto IRL on ilmoittanut halustaan keventää pienipalkkaisten verotusta.

Viro on erottunut maailmalla 20 prosentin tasaverollaan.”

Myös sosiaalidemokraatit ja keskustapuolue olisivat valmiita lievään progressioon verotuksessa. Reformipuolue vannoo yhä tasaveron nimeen.

Kun Virossa ollaan, talous ei tietenkään ole ainoa merkittävä vaaliteema. Ensimmäisestä paikasta kilpailee turvallisuus. Viron hallituspuolueet ovat olleet EU:ssa voimakkaimmin Venäjä-pakotteita ajavia ryhmittymiä.

Tuoreimpien mittausten mukaan reformipuolue ja keskustapuolue kamppailevat ankarimmin Viron parlamentin eli riigikogun suurimman puolueen asemasta.

hengittää sosiaalidemokraattien puolue, joka on nostanut kannatustaan vuoden 2011 vaaleista, kun taas muiden kannatus on laskenut.

Keskustapuolueelle vaalivoitto ja maan suurimman puolueen asema ei merkitse pääsyä hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar on kiistelty hahmo, joka saa valtaosan äänistään vironvenäläisiltä. Muut parlamentin nykyisistä puolueista ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä yhteistyöstä Savisaaren kanssa.

Mielipidemittaukset ovat antaneet viitteitä, että riigikoguun nousee nykyisten neljän lisäksi kaksi uutta ryhmää. Vapaapuolue EVA ja konservatiivinen kansanpuolue EKRE ovat gallupeissa yltäneet 8–9 prosentin kannatukseen eli olisivat ylittämässä viiden prosentin äänikynnyksen.