Kolumnit

Suomi 1965: Rami Sarmasto ja Nat King Cole menehtyivät

Kymmenen vuoden ikään ehtinyt Eurovision laulukilpailu puhutti niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Kummankin maan menestys oli siihen saakka ollut kehnonlainen. Suomi oli siihen mennessä saavuttanut kaksi 7. sijaa (Lasse Mårtensonin Laiskotellen 1964 ja Marion Rungin Tipitii 1962). Ruotsin paras saavutus oli siihen mennessä Alice Babsin neljäs tila vuonna 1958.

Ruotsi aikoi laittaa viisujen säännöt koetukselle, sillä siihen aikaan euroviisuja kutsuttiin yleisesti ”sävelmä- eli iskelmäkilpailuiksi”. Naapurimaamme tarrasi kiinni sanaan ”iskelmä” ja päättikin lähettää vuonna 1965 viisuedustajakseen oopperalaulaja Ingvar Wixellin. Pari vuotta aikaisemmin oli myös Tanskaa edustanut oopperalaulajana paremmin tunnettu Ellen Winther.

Näistä intoutuneena myös Turun Sanomien musiikkiasiantuntija Jimi Martinkari pohti, voisiko Suomikin lähettää kisaan jonkun nuoren oopperalaulajan, esimerkiksi Eini Liukko-Vaaran.

Vuoden 1965 kisat pidettäisiin keväällä Napolissa, sillä edellisenä vuonna voiton oli vienyt ”herttainen Cigliola Cinquetti sydämeen käyvällä laulullaan Non ho l’eta, jota lauletaan vieläkin paljon kaikkialla Euroopassa”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Martinkari ei Suomelle paljonkaan pisteitä povannut: ”Etukäteen arvioiden ei Suomella Napolissa tule olemaan paljon sanottavaa. Mutta pääasia on se, että ollaan taas mukana.”

Suomen kisassa koettiin melkoinen tragedia. Sen voitti sadan hengen raadin äänin Marjatta Leppänen laululla Iltaisin, mutta televisiostudiossa istunut Pohjolan raati valitsi voittajaksi Viktor Klimenkon laululla Aurinko laskee länteen. Kovan kohinan saattelemana Klimenko sitten lähtikin Napoliin.

Teatterin ja musiikin ystäviä kohtasi viikonloppuna järkyttävä uutinen. Näyttelijä Rami Sarmasto oli saanut surmansa auto-onnettomuudessa Humppilassa.

Sarmasto oli juuri joulun alla mennyt kihloihin näyttelijä-laulaja Tamara Lundin kanssa. Kuolonkolarin aikaan kihlapari oli matkalla Turusta Harjavaltaan, jossa piti olla esiintyminen hiihtokisojen iltajuhlassa. Heidän mukanaan autossa oli myös turkulainen toimittaja Juhani Lavén.

Sarmaston ohjaamaa autoa tuli vastaan ylileveä kuljetus, jonka alustalle oli lastattu 30 tonnin telatraktori. Kuljetuskalusto oli katsastettu ennen matkalle lähtöä, mutta traktori oli lastattu väärin. Poikittain sijoitettu traktori ylitti 30–40 senttiä valomerkein osoitetun alustan leveyden. Sarmaston auto törmäsi ensin traktoriin ja sitten alustaan.

Sarmasto kuoli välittömästi, ja Tamara Lundilta murtui kylkiluu ja hän sai erilaisia ruhjeita. Lavén pääsi tarkastuksen jälkeen kotihoitoon.

Koko maailmaa kosketti helmikuun puolivälissä Hollywoodista kantautunut uutinen Nat King Colen kuolemasta. Yhdysvaltain suosituimpiin levytähtiin kokonaisen sukupolven ajan kuulunut ”samettiääninen iskelmälaulaja ja pianisti” menehtyi keuhkosyöpään 47 vuoden ikäisenä. Hänelle oli tammikuun 25. päivänä tehty leikkaus syöpäkasvaimen poistamiseksi vasemmanpuoleisesta keuhkosta.

Brysselistä kantautui iloinen Suomea koskeva uutinen. Suomalainen letkajenkka eli ”letkiss” oli saavuttanut suuren suosion niin Belgiassa kuin Ranskassakin. Lehtiuutisen mukaan ”sitä soitetaan ja tanssitaan kaikkialla, ja se esiintyy säännöllisesti radion ohjelmistossa. Tanssikoulut antavat letkiksen opetusta, ja kokemus on osoittanut, että tanssi kilpailee hyvin suosituimpien tanssien kanssa”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

JUKKA SAARINEN

Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori