Pääkirjoitus

Kapina kytee liitoskylissä

Valtiovarainministeriössä on vireillä 13 osakuntaliitoshakemusta, joista kaksi on Varsinais-Suomen kylistä. Osa Saloon kuuluvan Uuden-Hirvelän asukkaista haluaa liittyä Someroon. Maskun kuntaan kuuluva Livonsaari puolestaan halajaa osaksi Naantalia.

Molempien liitosaikeiden taustalla on haave paremmista palveluista. Kylät ovat nykyisten kuntiensa periferiaa, ja naapurikunnan palvelut ovat paremmin tavoitettavissa.

Asukkaiden inhimilliset toiveet uhkaavat kuitenkin hautautua valta- ja rajataisteluihin. Salo ja Masku ovat ilmoittaneet, etteivät aio luopua kylistään. Salon valtuusto esitti virallisen kantansa viikko sitten. Livonsaaren hakemus ei ole vielä ehtinyt lausuntokierrokselle kuntiin. Maskun kunnanjohtaja Rauli Lumio kuitenkin totesi Turun Sanomissa 22.8., ettei Masku aio luopua Livonsaaresta ilman korvausta.

Valtiovarainministeriöstä on todettu useaan otteeseen, että liitoshakemus tavallisesti hylätään, jos toinen osapuoli sitä vastustaa.

Uuden-Hirvelän ja Livonsaaren asukkaiden tilanne on arkijärjen vastainen. Esimerkiksi lasten päivähoitojärjestelyt ovat ongelmallisia. Uudessa-Hirvelässä asuva ja Somerolla työskentelevä vanhempi voisi somerolaisena jättää lapsensa hoitoon päiväkotiin työmatkansa varrelle. Nyt vanhempi ajaa päivässä yhteensä sata kilometriä väärään suuntaan Salon lähimpään päiväkotiin.

Syrjäkyläläisten huolet olisivat ratkaistavissa myös kuntayhteistyötä syventämällä. Somero ja Uuden-Hirvelän entinen isäntäkunta Kiikala tekivätkin yhteistyötä muun muassa päivähoidossa, kunnes Somero ilmoitti, että oman kunnan väki täyttää paikat.

Päivähoitopaikan järjestäminen on kuitenkin tahdon asia. Kuntayhteistyöstä on syytä keskustella vakavasti, kun liitoshaaveet näyttävät kariutuvan isäntäkuntien vastustukseen.