Mielipiteiden kolumnit

Painajainen koulussa

Joskus näen painajaista koulusta. Istun ylioppilaskokeessa ja eteeni tuodaan tehtäviä, joista en ymmärrä mitään. Yritän selittää opettajille kirjoittaneeni aineesta laudaturin jo kauan sitten eikä minun pitäisi olla täällä. Kukaan ei kuuntele ja herään hikimärkänä.

Koulutieni alkoi 1964. Ainakin nykymittarein arvioituna jokainen poika näytti olevan tuolloin koulukiusattu. Huutelua, nimittelyä, tönimistä ja naaman lumipesuja osui kaikkien kohdalle.

Oppikoulu vei maalta teollistuneeseen kaupunkiin, missä otteet kovenivat. Nyt saattoi saada todella turpiinsa tai päänsä vessanpönttöön vain, koska edusti väärää yhteiskuntaryhmää.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Opimme seuraamalla esimerkkiä, ja ensimmäiset mielikuvat syntyvät kotona. Kuinka vaikea suomalaisten aikuisten on oikeasti hyväksyä erilaisia ihmisiä? Naapurit ja työkaverit saavat kuulla kunniansa puhumattakaan, jos joku tulee muualta, näyttää erilaiselta tai mikä pahinta: tienaa enemän kuin on sopivaa.

Tässä ilmapiirissä kasvanut lapsi toistaa käytösmallia koulussa. Nuoret käyvät myös lajinsisäistä kamppailua kaikkialla. Ehkä se kuuluu vääjäämättä evoluutioomme, ja aikojen myötä ihmislaji on löytänyt erilaisia initiaatioita sitomaan kasvavat nuoret yhteisön jäseniksi. Ilman niitä kilvoittelu voi kiihtyä julmaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eriarvoisuuden pelossa koulusta on riisuttu paljon rakenteita. Lapset joutuvat luomaan hierarkiansa ja sääntönsä itse. Se ei aina ole kaunista katseltavaa.

En kannata paluuta karttakeppiauktoriteettiin, mutta menestys oppiaineissa, urheilussa ja taideaineissa pitäisi palkita selvemmin, jotta nuoret saavat vertailukohtia kasvulleen. Jos koulu ei kerro, mikä on hyvä suoritus, se selvitetään koulun pihalla. Useimmiten niskan päälle pääsevät ne, joilla on uhkaavimmat nyrkit ja hurjimmat puheet.

Numeroarvostelua on lykätty ala-asteen loppuun, urheilukilpailuja ja taideaineisiin liittyviä esiintymisiä ja näyttelyitä karsitaan. Ennen taitavalla matemaatikolla, hyvällä hiihtäjällä ja lahjakkaalla laulajalla kullakin oli taipumustensa mukainen tähtihetkensä lukuvuoden aikana. Nyt juhlii porukan pahin monottaja.

Tuore tutkimus osoittaa senkin vähän arvioinnin, minkä koulu vielä antaa, perustuvan jopa viidesosan kohdalla niin sanotusti pärstäkertoimeen, joka varsinkin poikien kohdalla osoittautuu huonoksi.

Ei ihme, että koulujen alettua nettipalstat täyttyvät sydäntäsärkevistä kirjoituksista koulukiusaamisesta. Ilmiö ei valitettavasti ole uusi, mutta koulun ja vanhempien voimattomuus tilanteessa hämmentää. Erityisesti pistää silmään toistuva kertomus, jossa kiusaamisen uhria pompotetaan luokasta ja koulusta toiseen kiusaajien jatkaessa voitokkaina entisessä ryhmässä.

En tiedä, miksi on niin vaikeaa puuttua kiusaamiseen. Varmasti moni koulussa niin haluaisi tehdä, mutta jokin käytännöissä sen estää.

Joka tapauksessa tästä kaikesta maksetaan kallis hinta. Suomessa melkein puoli miljoonaa ihmistä syö masennuslääkkeitä ja varsinkin nuorten miesten itsemurhat ovat meillä yleisimpiä maailmassa.

Kiusaaminen koulussa ja työpaikoilla on yksi suurimpia tekijöitä näiden tilastojen takana. En tiedä, onko heikko itsetuntomme tässä suhteessa syy vai seuraus, mutta ikäluokasta toiseen jatkuva simputuskulttuuri pitää kierrettä yllä.

Edelleen liian monelle paluu kouluun on painajainen.

OSMO RAUHALA

Kirjoittaja on taidemaalari ja maanviljelijä

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Koulussa ei olla "vain töissä"
Vikana ongelmassa on passiivisuus
Kirjoittaja puuttuu vakavaan ongelmaan, mutta sortuu juuri siihen, mikä mahdollistaa kiusaamisen: toteaa tilanteen ja valittaa sitä, mutta ei vaadi toimenpiteitä. Lisäksi vielä vesittää koko asian antamalla jotenkin ymmärtää, että aina on koulussa kiusattu. Ja tällainen "syntymässä säikähtänyt" kansa on sitten kasvanut!

Koulun henkilökunta on kuitenkin vastuussa alaikäisten henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta, jotka ovat oppilaan perusoikeuksia. Pelottavassa ja levottomassa ilmapiirissä kärsivät niin itse opiskelu kuin oppiminen toimimaan ryhmässä, mikä myös on koulun vastuulla.

Koulun ja kaiken kasvatuksen tärkein päämäärä on sen selkeä opettaminen, mikä on oikein ja mikä on väärin. Suoritusten palkitseminen ei ole läheskään niin tärkeää, varsinkaan, jos se tehdään väärin, eli vertaillaan oppilaita keskenään. Jos kaikki koulun selitykset ja vastuunkiertämiset vain hyväksytään, seuraa juuri se, että uhri joutuu silmätikuksi ja jopa vaihtamaan koulua. Kun on selkeät toimintaohjeet kiusaamistapauksissa, voi syyllisen vaatia esim. julkisesti kertomaan mitä on tehnyt ja pyytämään anteeksi uhrilta. Lisäksi pari tuntia jälkkäriä. Jos toistuu, niin sama uudelleen sekä myös rehtorin, huoltoryhmän ja vanhempien kanssa keskustelemaan, mikä on vikana ja sen jälkeen tiivistä seurantaa. Viimeisenä keinona uhrin vanhemmilla on rikosilmoitus ja valitus koulusta. Kiusaajaa ei saa "ymmärtää" siten, että hän pääsee vastuusta. Keinoja kyllä on, mutta koulun aikuiset kulkee laput silmillä, ettei vain tarvitsisi puuttua mihinkään. Sen näin itse omassa koulussani ja taas lasteni koulunkäynnissä.

Kotikasvatus on löystynyt, mutta jos koulukin päästää vastuusta koulun vakavimmassa ongelmassa, siirtyvät ongelmat vahvistuneina eteenpäin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
ete
Villi-ihmisiä vai eläimiä?
Hyviä pointteja. Olemme eläimiä, siitä ei päästä mihinkään. Pitäisi miettiä miten elää ihmisiksi. Monien mielestä pientä kiusaamista pitäisi sietää, mutta nämä samaiset eivät ota huomioon, että jotkut eivät jaksa. Ihminen on keksinyt aseet ja toiset haluavat niitä käyttää. Eikö se ole oikein, että vastaa samalla mitalla ja hiukan ylikin? Sillä tavalla eläimetkin toimivat. Lamaantuminen on merkki heikkoudesta. Joko elämme ymmärtäväisessä yhteiskunnassa tai mennään ääliöimmän mukaan. Hyvä tutkielma aiheesta on edelleen William Godingin Kärpästen Herra. Siinähän tulee asetelma villit vastaan demokraattisten arvojen puolestapuhujat. Uhrikin veripidoille löytyy.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.