Perussuomalaiset
ja Sdp alamäessä
siirtymät jäivät lopulta pieniksi sunnuntaisten eurovaalien suomalaisessa paikkajaossa. Kokoomus, keskusta, Sdp ja Rkp säilyttivät asemansa, kun taas Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto voittivat paikan. Vihreät menetti toisen paikoistaan, kristillisdemokraatit ainokaisensa.
Jos paikkaluvuissa ei suuria yllätyksiä ollut, prosenttilukemissa oli – äänestysaktiivisuutta lukuun ottamatta. Eurovaaleissa neljän suuren joukko kutistui kahteen, kun kokoomus ja keskusta olivat omassa sarjassaan. Kokoomus näyttää pysyvän eurovaaliäänestäjien suosiossa.
Perussuomalaiset voi ylpeillä vaalivoitolla, kun kannatusta tuli kolme prosenttiyksikköä lisää. Silti 12,8 prosentin taso ei ollut likimainkaan sitä, mitä puoluejohto odotti. Ylen torstainen mielipidemittauskin ennakoi huomattavasti parempaa.
Eduskuntavaalien jytkystä suli yli kuusi prosenttiyksikköä. Euroteema puri kansallisissa vaan ei enää unionin laajuisissa vaaleissa – puolueen viestin päämarkkina-alueella.
oli pettymys Perussuomalaisille, Sdp:lle se oli järkytys. Kannatus jäi 12,3 prosenttiin. Perinteiselle europuolueelle eurovaalit ovat lähes aina olleet vaikeat. Enää ei voi puhua hetken notkahduksesta, sillä kannatus on madellut pienpuolueita lähentelevissä lukemissa jo pitkään.
Eduskuntavaaleja sopi vielä nimittää torjuntavoitoksi, presidentinvaalit muistuttivat syvemmästä kriisistä.
Vasemmistoliitolla oli aihetta juhlaan, samoin jälleen kerran kuilun partaalta nousseella Rkp:llä.
Parlamenttiin valittu suomalaiskokoonpano oli ennakointien mukainen. Areena oli katettu politiikan ammattilaisille.
Europarlamenttivaaleja markkinoitiin eduskuntavaalien välinäytökseksi, jossa mitattaisiin poliittista pulssia. Lopputulos näkyy niin eduskunnassa kuin hallituksessakin.
Sdp ja sen uusi puheenjohtaja Antti Rinne joutuvat keksimään keinoja kannatuksen kääntämiseksi nousuun. Se voi koetella hallituksen rivien pitävyyttä, joita loppukesän ydinvoimaratkaisu valmiiksi natisuttaa. Eurovaalitulos antoi vihreillekin profiloitumisen aiheita.
jatkaa nousuaan. Perussuomalaiset joutuvat miettimään, mitä keskusta on tehnyt oikein ja mitä oma puolue väärin. Rakentava politiikka on tällä kertaa viemässä voiton populismista.
Sekin on hyvä muistaa, että suomalaismeppien ryhmä muuttuu vielä ennen parlamenttikauden alkua – mahdollisesti myös ensimmäisen vuoden kuluessa. Kokoonpanomuutoksia aiheuttavat kokoomuksen puheenjohtajavaali, ministeriratkaisut, EU:n virkanimitykset ja kevään eduskuntavaalit.
Varasijoille päässeilläkin on mahdollisuutensa, etenkin kokoomuksessa.