Metsäyhtiöiden säästökuurit
käyvät kalliiksi suomalaisille
Tuloksiaan torstaina esitelleet Stora Enso ja Metsäliitto vihjailivat näkevänsä jo merkkejä paremmasta. Ne ilmoittivat kuitenkin jatkavansa toimintojensa tehostamista ja rakenteiden uudistamista. Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen sanoi suoraan, että yhtiössä suunnitellaan tuotannonrajoitusten lisäksi kapasiteetin pysyvää sulkemista. Tulilinjalla ovat suomalaiset työpaikat, sillä Karvisen mukaan konsernin ulkomailla tekemät voitot ovat valuneet jo toista vuotta Suomessa koettuihin tappioihin.
Kemijärven kohtalon epäillään nyt toistuvan Kotkan Sunilan sellutehtaalla, jonka Stora Enso kesäkuussa osti Myllykoski Paperilta kokonaan omakseen, jotta tehtaan lakkauttaminen olisi helposti päätettävissä. Tehdas on ollut jo jonkin aikaa kylmillään samoin kuin yhtiön Uimaharjun sellutehdas, joka pysäytettiin keväällä ainakin loppuvuodeksi.
Sunilan tehtaan heikkoutena on, että sen yhteydestä puuttuu paperitehdas. Ei auta, että tehdas on Alvar Aallon piirtämä. Ruotsiin tuotantoaan siirtänyt Stora Enso voi sulkea muitakin tehtaita tai yksittäisiä paperikoneita. Vaaran vyöhykkeellä ovat esimerkiksi koneet Anjalankoskella ja Varkaudessa, jossa tosin on mitä täydellisin integraatti, kun sellukattilan jatkeena on paperitehdas ja vielä paperia käyttävä Sanoman painotalo.
Stora Enson tulos oli ennen veroja 371 miljoonaa euroa tappiollinen, mutta ilman niin sanottuja kertaluonteisia eriä olisi jäänyt 45 miljoonaa voittoa. Tällä kertaa metsäyhtiöiden tappiollisissa tuloksissa tavaksi tulleista kertaeristä merkittävin oli peräisin takavuosien Amerikan seikkailusta.
Metsäliiton ja sen tytäryhtiön M-realin tulokset olivat tappiollisia ilman kertaluontoisia eriäkin. Metsäliitto-konsernin pääjohtaja Kari Jordan julisti kuitenkin, että konserni otti ”jälleen merkittävän askeleen aktiivisessa rakennemuutostyössään”. Tästä voidaan vain päätellä, että taival jatkuu säästöjen, omaisuuden myynnin sekä tuotannon supistamisen kivikkoisella polulla.
Metsäteollisuuden etsiessä kadonnutta kannattavuuttaan suomalaisten työpaikat vähenevät ja verotuloja hupenee entistä enemmän työttömyyden hoitoon. Valtio voi vain seurata katseella, kun sen yli 12-prosenttisesti omistama Stora Enso vetäytyy vähä vähältä ulkomaille UPM:n tapaan. Tuotannon supistukset iskevät ison loven myös metsätalouden tuloihin. Vuoden alkupuoliskolla puukauppa väheni MTK:n mukaan 70 prosenttia viime vuodesta.
Yksityiset metsänomistajat ovat teollisuuden mielestä kuitenkin avainasemassa lähitulevaisuuden tapahtumissa. Puuta pitäisi saada halvalla sellunkeittoon ja sahoille. Metsänomistajien hallitsema Metsäliittokin ilmoittaa, että sahatavaran hintojen noususta huolimatta tuotantoa on rajoitettava, ellei raaka-ainetta heru metsistä syksyn mittaan kilpailukykyiseen hintaan. Yhtiössä toki ymmärretään, että tukkia tulee niukasti, jos teollisuus jättää pienemmät kuitupuut ostamatta.