Kolumni
Julia Ekblom:

Aamun ensimmäinen oppitunti on täysin haaskattua aikaa – kymmeneltä alkava koulupäivä helpottaisi uupumusta

Nuorten iänikuisia valituksia liian aikaisista herätyksistä kuulee vuodesta toiseen. Ensimmäinen tunti alkaa kahdeksalta, joten usean herätyskello pärähtää jo seitsemältä, jollei ennenkin. Kouluun tallustetaan silmät ristissä vielä pimeän aikaan hääppöiset yöunet mittarissa. Keskittymishäiriöt ja pitkäaikainen uupumus ovat tuttuja käsitteitä opiskelijoille.

Alakouluikäiselle aikaiset kahdeksan aamut eivät ole vielä haitallisia, mutta teini-ikäisen nuoren vuorokausirytmi vaatii myöhäisempiä herätyksiä. Murrosiässä nuorelle on tärkeää viettää aikaa kavereiden kanssa, mikä puskee monia opiskelemaan vasta iltamyöhään. Myöhään opiskelu on monille luonnollista myös siksi, että sisäinen kello tulee hieman myöhässä ja joskus saa eniten aikaan vasta illemmalla. 

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kymmeneltä alkava koulupäivä helpottaisi opiskelusta aiheutuvaa uupumusta lisäämällä muutaman tunnin aamuihin. Mikä parasta, tämä muutos antaisi nuorille edelleen mahdollisuuden tehdä kotitehtäviään vaikka treenien jälkeen illalla. 

Suoraan sanottuna aamun ensimmäinen oppitunti on täysin haaskattua aikaa. Havaintojeni perusteella tunti menee puhelinta tai tietokonetta selatessa ja opettajan luennoinnit ovat vain sananhelinää. Moni jopa jättää tahallaan menemättä aamutunneille ja paikkailee poissaolojaan lisätehtävillä, koska tiedostavat väsymyksen aiheuttamat haitat. 

Tätä menoa nuoret tippuvat opinnoistaan koko ajan nuorempana. Uupumus johtaa motivaation puutteeseen, joka johtaa taas oppimattomuuteen. Kahdeksan aamut valmistavat yhteiskuntaamme vain voipuneita veronmaksajia. 

Kirjoittaja kuuluu TS Nuoret -toimitukseen.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.

Aiemmat viestit (10)

Vanhimmat ensin
ArvoTasa
Ratkaisu?
Siirrytään Ruotsin normaaliaikaan ja lopetetaan ajan manipulointi, siirrytään oikeasti länsimaaksi..
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Laina
Viimeiset
25 työvuotta heräsin 4:15, koska duunarin työmatka busseilla toiselle paikkakunnalle vei vähän aikaa. Työ oli mielenkiintoista ja työkaverit mukavia.
Nyt eläkkeellä herään aikaisintaan 10:00, eiks olekin reilua 🤩
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Mikä näitä riivaa?
Luin aamukaffeen kaverina viikon paikallislehteä ja olin tukehtua sumppiin.
Samaa valitusta, elämän ei pitäisi olla pelkkää opiskelua ja työtä: ei ehdi mitään kivaa tehdä kun koulu, kun harkat – mietti neito ja jatkoi pohdiskeluaan. Jokaisen pitäisi saada itse päättää mitä heidän elämänsä on. Loppujen lopuksi me kaikki kuollaan, niin miksi käyttää niin paljon aikaa elämästä työntekoon. Jälkikäteen harmittaa kun jäi niin paljon kokematta, kun ei ollut aikaa muuhun kuin työhön.

Työstä tai sen tekemisestä ei hänen ikäisellään nykyaikana ole vielä hajuakaan, mutta jo nyt hän tietää että siihen kuluu liikaa aikaa – pois kaikelta muulta kivalta.
Vanhaa nämä asenteet pelottaa, mitä jos näillä mietteillä pääsee päättämään muiden elämästä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Duunari
Ymmärrystä tähän löytyy
Mielestäni sekä opiskelun että työelämän pitäisi muuttua ns. ihmisläheisempään suuntaan. Nykyään elämme liiaksi suoritusyhteiskunnassa. Aikainen herätys, töihin, kotiin, ruoka, eväät ja jos jää aikaa niin hieman harrastusta…
Ei kuulosta paratiisilta, vaan työleiriltä.
Ratkaisu olisi vähemmän työtä/opiskelua, niin jäisi enemmän vapaa-aikaa. Tällaisesta kokeilusta on ymmärtääkseni jotain tutkimustulostakin ja tämä oli palvellut hyvin ainakin työntekijää.
Jos pörssiosakkeiden omistajia täytyy ymmärtää, ja pommin varmasti täytyy, niin vuorotyö on yksi ratkaisu. Siis kun työaikaa on lyhennetty.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.