Pääkirjoitus

Tiukka linja kiusaamiseen

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton entinen puheenjohtaja Timo Räty on tuomittu 80 päiväsakkoon liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen ja entisen sihteerinsä työpaikkakiusaamisesta. Rikosnimikkeet olivat pahoinpitely ja kaksi työturvallisuusrikosta.

AKT:n hallituksen varapuheenjohtaja ja entinen valtuuston puheenjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta, koska he eivät olleet puuttuneet Rädyn toimiin. Lisäksi AKT tuomittiin 20 000 euron yhteisösakkoon. Räty ja AKT joutuvat maksamaan Ahteelle 12 000 euroa henkisistä kärsimyksistä.

Päiväsakkojen määrä, kiusaamisen rinnastaminen pahoinpitelyyn ja kahden luottamusjohtajan vetäminen työnantajavastuuseen kertovat Helsingin käräjäoikeuden tiukasta linjauksesta. Tapaus Räty näyttänee suuntaa tuleville kiusaamisoikeudenkäynneille – etenkin, jos tuomio jää lainvoimaiseksi.

Tiukka juridinen linja on hyvästä. Epäasiallinen kohtelu johtaa inhimillisiin kärsimyksiin, pilaa työilmapiiriä ja syö työtehoja ja -motivaatiota. Huutaminen, mykkäkoulu ja nöyryyttäminen eivät kuulu tämän päivän työelämään.