Puheenvuoro
Miikka Tarpeenniemi:

Nähdäänkö tänä vuonna jo uusi paavi?

Lauantaiaamu 31. joulukuuta 2022 oli katoliselle kirkolle merkittävä ajankohta. Silloin paavi Franciscuksen edeltäjä, eläkkeelle paavin virasta jäänyt Benedictus XVI, kuoli. Kun Franciscus aloitti paavina Benedictuksen eron jälkeen vuonna 2013, hän arveli toimivansa virassa vain muutaman vuoden ajan.

Hän uskoi päätyvänsä samanlaiseen ratkaisuun kuin Benedictus ja olevansa vain jonkinlainen väliaikainen paavi. Maaliskuussa hänen paavikautensa tulee kestäneeksi kuitenkin jo kymmenen vuotta.

Benedictuksen kuoltua ja merkittävän vuosipäivän lähestyessä kysymys eläköitymisestä nousee uudelleen ajankohtaiseksi. Tähän asti on luultu, ettei Franciscus tohdi jäädä eläkkeelle ennen kuin Benedictus on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Tilanne, jossa kirkolla olisi ollut virassa toimivan paavin lisäksi kaksi eläkepaavia, uskottiin olevan sellainen, jota Vatikaanissa oli karsastettu. Eihän kirkossa nimittäin ollut ennen Benedictuksen eläköitymistä yli kuuteen sataan vuoteen muita elossa olevia paaveja kuin virassa toimiva.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi kun ottaa huomioon, että jo Franciscuksen paaviutta on varjostanut se, että osa katolilaisista on tukeutunut eläkepaavi Benedictukseen silloin, kun Franciscuksen linjaukset eivät ole olleet heille mieleen, ei tätä moniäänisyyttä ole tahdottu Vatikaanissa tietoisesti hämmentää lisää.

Benedictuksen ja Franciscuksen, silloisen kardinaali Bergoglion, välisiä keskusteluja ja heidän välilleen rakentunutta ystävyyttä kuvattiin Netflixin fiktiivisessä elokuvassa Kaksi paavia (2019). Elokuvassa oli kiinnostava kohtaus, jossa Benedictus ja Bergoglio istuvat keskustelemassa Sikstuksen kappelissa Vatikaanissa.

Keskustelun yhteydessä Benedictus tulee ilmoittaneeksi Bergogliolle, että hän aikoo erota paavin virasta. Bergoglio hämmentyy tästä ja parahtaa, ettei paavi voi erota, koska paavin viran ainutlaatuisuus on siinä, että siihen sitoudutaan kuolemaan saakka.

Vaikka elokuvan mukaan tulevan paavi Franciscuksen reaktio Benedictuksen eroamiseen oli epäuskoinen ja jokseenkin kielteinen, ovat todellisuudessa niin julkinen mielipide kuin Franciscuksenkin mielipide vakiintuneet ilmeisen neutraaleiksi ja hyväksyviksi. Franciscus on paikoin jopa kehunut edeltäjänsä viisautta astua sivuun silloin, kun tämä koki, ettei oma jaksaminen enää riittänyt viran hoitamiseen.

Benedictuksen eroaminen oli paitsi kirkon historian niin myös paaviuden tulevaisuuden kannalta merkittävä teko. Se avasi paaville uuden takaportin, jollaista ei uskottu olevan olemassakaan. Hänen jälkeensä tulevat paavit, kuten nyt Franciscus, voivat siten vapaammin arvioida virassa pysymistään oman jaksamisensa huomioiden ja tarpeen tullen jäädä eläkkeelle.

Julkisuudessa aika ajoin käyty keskustelu Franciscuksen eläköitymisestä on ollut toisaalta varsin ymmärrettävää ja jopa odotettavaa. Hänen terveytensä on varsinkin viimeisimpien vuosien aikana heikentynyt silmin nähtävästi. Nykyään 86-vuotias paavi kulkee julkisissa esiintymisissään useimmiten pyörätuolissa tai kävelykepin kanssa. Hänen ilmeisen kipeiksi ärtyneet polvivaivansa ja iskiaksensa näyttävät tulleen pysyviksi merkeiksi hänen liikkumiseensa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samoin on ollut havaittavissa, että paavi on vaikuttanut ajoittain väsyneeltä ja vaisulta. Lisäksi Franciscus on jo nyt vanhempi kuin mitä Benedictus oli jäädessään eläkkeelle puolitoista kuukautta ennen 86-vuotispäiväänsä. Sekin puoltaisi eläkkeelle jäämisen vakavaa pohdintaa.

Itse asiassa syksyllä 2022 uutisoitiin Franciscuksen kertoneen lehtihaastattelussa, että hän olisi tehnyt valmiiksi oman allekirjoitetun eroilmoituksensa jo silloin kun aloitti paavina. Hänen ajatuksensa kerrottiin olleen se, että mikäli hänen kuntonsa romahtaisi jossakin vaiheessa nopeasti, hän pystyisi eroamaan virastaan nopealla aikataululla. Tämän seurauksena voi sanoa, että eroaikeet ovat olleet Franciscuksen mielessä jo hänen paavikautensa ensimmäisestä päivästä lähtien.

Benedictuksen kuoleman, lähestyvän vuosipäivän ja omien terveyshuoliensa perusteella Franciscus saattaa pohtia, olisiko aika erolle nyt kypsä. Eroaminen tarkoittaisi sitä, että valmistelut uuden paavinvaalin järjestämiseksi alkaisivat Vatikaanissa. Nähdäänkö tänä vuonna jo uusi paavi?

Kirjoittaja on teologi ja Helsingin yliopiston väitöstutkija.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​