Vaikeasti kitkettävä terrori
. Aikanaan Stalingradinakin tunnetussa Volgogradissa tehtiin sunnuntain ja maanantain aikana kaksi tuhoisaa itsemurhaiskua. Volgogradin päärautatieasemalla tehdyssä iskussa kuoli 17 ja loukkaantui yli 40 ihmistä. Uhreja olisi ollut huomattavasti enemmän, jos itsemurhapommittaja olisi päässyt aseman pääsaliin.
Maanantain aamuruuhkassa itsemurhapommittaja iski johdinautoon. Räjähdyksessä kuoli 15 ja loukkaantui liki 30 henkilöä. Perjantaisessa autopommin räjähdyksessä Pjatigorskissa Etelä-Venäjällä kuolonuhreja oli kolme.
Itsemurhapommittaja iski Volgogradissa myös lokakuussa. Bussin räjäytyksessä kuoli kuusi ihmistä.
Volgogradin terrorihyökkäysten tekijät ja heidän motiivinsa ovat enemmän tai vähemmän hämärän peitossa.
Rankat terrori-iskut ovat piinanneet kurin ja järjestyksen nimeen vannovan Vladimir Putinin pitkää valtakautta.
Moskovan lentokentällä vajaat kolme vuotta sitten kuoli 37 ihmistä. Vuoden 2002 Moskovan teatteri-isku ja 2004 Beslanin koulukaappaus muistetaan piinallisen hyvin.
Terroritekoja ei voi käsitellä mainitsematta Pohjois-Kaukasian levotonta aluetta. Tshetshenian sodat ovat tulehduttaneet Kremlin ja alueen islamilaisen väestön suhteet. Levottomuudet ovat ulottuneet Ingushiaan, Dagestaniin ja Pohjois-Ossetiaan, osin laajemmaltikin.
pysäyttämisessä
Sotshi on lyhyen
aikavälin tavoite.”
Pohjois-Kaukasian islamistikapinallisten johtaja Doku Umarov on kehottanut kannattajiaan iskemään siviilikohteisiin kaikkialla Venäjällä. Umarovin johtamat, väkivallan voimaan uskovat kapinalliset sanovat tavoittelevansa Venäjästä irrallista islamilaista emiraattia.
Umarov on ottanut vastuun useista terrori-iskuista, ei kuitenkaan Volgogradin tapahtumista. Niin sanotut mustat lesket, Venäjän armeijan operaatioissa kuolleiden sotilaiden vaimot ja muut omaiset, ovat usein olleet iskujen tekijöinä. Mustien leskien on arvioitu tehneen 13 vuoden aikana 58 iskua.
Putin vaati sunnuntaina turvatoimien kiristämistä kaikkialla Venäjällä, erityisesti lentokentillä, rautatieasemilla ja muissa liikenteen solmukohdissa. Terrorin hinta näkyy kansalaisvapauksissa.
Vajaan kuuden viikon kuluttua alkavien Sotshin olympiakisojen kannalta iskut tulivat pahaan aikaan. Putin on luvannut, että kisoista tulee kaikkien aikojen turvallisimmat.
Turvatakeet tietävät kovaa kuria ja ankaria rajoituksia, mutta urheilijoiden ja katselijoiden turvallisuutta ei ole varaa vaarantaa.
Väkivallan pysäyttämisessä Sotshi on lyhyen aikavälin tavoite. Siitä Venäjän viranomaiset epäilemättä selviytyvät.
Pohjois-Kaukasian rauhoittaminen on monin verroin haastavampi työmaa. Ongelmat periytyvät osin neuvostoajoilta, kauempaa historiasta ja osin Putinin omalta hallintokaudelta.
Alueen vakauttamiseen tarvitaan muitakin kuin voimakeinoja.