Pääkirjoitus

Pullopostia itänaapureista

ITÄKAUPPA. EU-alueen käymä kauppa itänaapureidensa kanssa, Venäjä poislukien, on nappiluokkaa. Turun kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutin johtaja Kari Liuhto muistuttaa tuoreessa Pulloposti-julkaisussa, etteivät itäisten kumppanien ja unionin sekä Venäjän väliset suhteet ole niin mustavalkoisia kuin nopeasti tulkiten uskoisi.

EU on pyrkinyt 10 vuoden ajan tasoittamaan itänaapuruusohjelmallaan elintasokuilua alueiden välillä. Ohjelmaan lukeutuvat Armenia, Azerbaidzan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä. Suuri ja mahtava Venäjä ei halua kuulua pieneen eikä pippuriseen joukkoon.

Ukrainassa on otettu yhteen joulun alla poliittisesta suunnasta idän ja lännen välillä. EU:n käymä ulkomaankauppa on yllättäen Ukrainassa Venäjää suurempaa. Etnisiä venäläisiä asuu maassa suhteellisesti vähemmän kuin Latviassa tai Virossa. Venäjän käymä kauppa on puolestaan suurempaa vain Valko-Venäjällä, jossa venäläiset hallinnoivat suurta osaa maan elinkeinosta.

Liuhto painottaa pullopostissaan, että EU:n pienten itänaapureiden tilanne on vastakin ongelmallinen. Vaikka kyseiset maat eivät ole suurten vallanpitäjien sylikoiria, niin ne eivät ole tasa-arvoisia kumppaneita neuvottelupöydissä EU:lle tai Venäjälle. Tältä osin EU:n on syytä korjata kurssiaan nopeasti.