Taidekesässä kuhisee
Wäinö Aaltosen museon venäläisen avantgarden näyttely on tuonut kuhinaa taidekesään. Turkulaiskeräilijän kokoelmista koottu näyttely Ympyrä–viiva–piste nousi valtakunnallisen huomion kohteeksi, kun taidekriitikko Otso Kantokorpi (Kauppalehti 17.6.) väitti osaa tauluista väärennöksiksi ja vaati näyttelyn poistamista.
Kantokorven kallisarvoisiksi väittämät Aleksandr Rodtsenkon nimellä signeeratut työt ovat kuitenkin harjoitelmia, joiden arvo on vain murto-osa kansainvälisissä huutokaupoissa myytyjen mestariteosten hinnoista. Aitouden määrittämiseen tarvittaisiin riittävän hyvin Rodtsenkon taidetta tunteva asiantuntija. Sellaista ei löydy Suomesta, joten WAM etsii nyt ammattilaista ulkomailta.
Teosten aitouden selvittäminen olisi tärkeää, etteivät mahdolliset väärennökset leviä museonäyttelyn hyväksynnällä eteenpäin. Asiantuntijan työ matkoineen päivineen on kallista, sillä yksittäisen teoksen arvioiminen voi maksaa tuhansia euroja. Siihen tuskin liikenee varoja heikon taloustilanteen kurjistaman taidemuseon budjetista.
Museo on myös attribuoinut monia teoksia taiteilijoille liittäen näiden nimen perään kysymysmerkin, koska tekijästä ei ole ollut täydellistä varmuutta. Esimerkiksi näyttelyn ainoa Kazimir Malevitshin teokseksi merkitty maalaus on saanut kysymysmerkin peräänsä. Näissä tapauksissa kyse ei ole väärennösepäilystä, vaan siitä, kannattaako epävarmoja teoksia nimetä.
Vaadittuun koko näyttelyn poistamiseen ei ole tarvetta. Jos esillä olevia teoksia voidaan todistaa väärennöksiksi, museo tietenkin poistaa ne asianmukaisesti näytteiltä.
Kohu on jo houkutellut museoon paljon taiteen ammattilaisia. Toivottavasti väärennössyytökset saavat muunkin yleisön kiinnostumaan näyttelystä. Houkuttelihan rikospaikka uteliaita katsojia Louhen parkkihalliin.
Ehkä joku sattuisi samalla vilkaisemaan myös virolaisen Leonhard Lapinin teoksia, jotka muodostavat WAMin kesän päänäyttelyn.