Muutama päivä ilman nettiä ja sosiaalinen media tuntui turhalta – some-taukoa on vaikea pitää, mutta hyväksi se olisi
Vahtaatko Whatsappia herkeämättä? Selaatko Instagramia ”aina, kun on tylsää”? Et ole yksin.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 sosiaalisen median palveluita käytti noin 70 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista. Määrän voi olettaa nousseen, sillä pandemia tuskin on ainakaan hidastanut somen suosion kasvua.
Some muuttuu koko ajan koukuttavammaksi muillekin kuin videopalvelu TikTokin käyttäjille.
Hiljattain Instagramiin alkoi ilmestyä niin kutsuttuja ehdotettuja tarinoita. Ne ilmestyvät eteen, kun käyttäjä on nähnyt kaikki itse seuraamiensa tilien julkaisemat uudet sisällöt.
Minulle Instagram näyttää muun muassa pätkiä Frendeistä, eläinvideoita ja kummallisia englannin opetusvideoita.
Yhteistä näille videoille on, että ne kestävät enimmillään joitain kymmeniä sekunteja. Silti yleensä videoita selailtuani huomaan, että aikaa on kulunut liikaa.
Selailun jälkeen huomaan, että nopeat videot väsyttävät. Silti niiden katsomatta jättäminen vaatii joka kerta tahdonvoimaa.
Pisin netitön aika osui kohdalleni viime syksynä, kun vaelsimme porukalla Pohjois-Lapissa. Tuolloin en yli kolmeen vuorokauteen pitänyt kännykkää päällä.
Päästyämme takaisin mobiiliverkon ääreen, avasin kännykän ja hämmästyin. Ääniä päästelevä laite sylki toinen toistaan turhempia ilmoituksia sekä viestejä ryhmäkeskusteluista. Kaikki tärkeimmät ihmiset tiesivät, että en ollut tavoitettavissa muutamaan päivään, joten heiltä en ollut saanut viestiä.
Pian taas totuin tavoitettavuuden maailmaan, ja seurasin jatkuvasti viestejä sekä somea.
Tiedän, että tavoittamattomuus on ylellisyys, johon suuri osa ihmisistä ei pysty käytännön syistä. Siitä huolimatta kännykän sulkemiseen olisi hyvä pyrkiä silloin tällöin ja uskon sen olevan hyväksi ihmiselle.
Teknologian aiheuttama hektisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma, joka on pahentunut.
1990-luvun alussa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kalifornialaisten koululaisten keskittymiskyky oli keskimäärin 7 minuuttia. He olivat sopeutuneet mainoskatkojen rytmittämään television ohjelmatarjontaan.
Mikähän olisi nykyaikana vastaavan testin lopputulos? 30 sekuntia? 7 sekuntia?
Kirjoittaja on toimittaja.