Pääkirjoitus

Maksumoraali koetuksella

Suomalaiset ovat niittäneet mainetta luotettavina liike- ja sopimuskumppaneina. Pari vuotta sitten julkaistu kansainvälinen selvitys osoitti, että meillä maksetaan laskut tunnollisemmin kuin missään muussa EU-maassa. Taloustaantuma panee kuitenkin maksumoraalimme koetukselle.

Amerikkalaisten finanssilaitosten roskalainoista alkanut talouden kriisiytyminen romahdutti ensin pankkien välisen luottamuksen. Nyt epäluulo on leviämässä muiden alojen liikesuhteisiin.

Yhä tavallisempaa on, että asiakkailta edellytetään ennakkomaksuja tai jopa käteiskauppaa uusista tilauksista sovittaessa. Yritykset pyrkivät turvaamaan saatavansa siltä varalta, että vastapuolen maksuvalmius äkisti heikkenee.

Epäluottamuksen ilmapiiri ajaa tehostamaan riskienhallintaa, tiukentamaan maksuehtoja ja turvautumaan entistä kärkkäämmin perintään. Näin syntyy itse itseään ruokkiva kierre, joka jähmettää hyödykkeiden kysyntää, tarjontaa ja lopulta kaikkea liiketoimintaa.

Pankkitoiminnassa riskin hintaa peritään luottoasiakkailta, joiden lainamarginaalit ovat sekä nousseet että eriytyneet. Vakaa ja vauras kotitalous saa rahaa halvemmalla kuin huithapeli naapurinsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yrityksiä pankit syynäävät erityisen tarkasti ja valmiina reagoimaan. Tehokas peukaloruuvi on lainasopimuksiin usein liitetty niin sanottu kovenanttilauseke, joka edellyttää lainansaajan pitämään yhtiön taloudellisen tilanteen tietyllä tasolla. Ellei ehto täyty, pankilla on oikeus neuvotella laina uusiksi tai irtisanoa se.

Pahimmillaan pelko kovenanttien rikkoutumisesta voi saada yritysjohdon hakemaan säästöjä keinoilla, joihin yritys ei muutoin turvautuisi (HS 23.6.). Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöstön vähennykset.

Talouselämää hivuttavan epäluulon ja suojautumisen kierre pitää ajoissa katkaista, jos Suomi mielii olla toistamatta 1990-luvun lamavuosien virheitä.

Korkean maksumoraalin lisäksi tarvitaan pitkämielisyyttä ja uskoa siihen, että keskinäisellä joustavuudella selviydymme tämänkertaisten vaikeuksien yli ilman turhien konkurssien ja jättityöttömyyden tyrskyä.