Aliot

Kalavaltiohankkeessa haetaan kestäviä alueita kalankasvatukselle valtion vesialueilta

MARKUS KANKAINEN
Kalankasvatusta Loukkeenkarin laitoksella Kustavissa.
Kalankasvatusta Loukkeenkarin laitoksella Kustavissa.

ALIO

Kalavaltio-hankkeessa etsitään kokonaiskestävyyden näkökulmasta uusia alueita kalankasvatukselle valtion omistamilta merialueilta. Hankkeessa kokeillaan myös toimintamallia, jossa Metsähallitus luvittaa alueet valmiiksi yritysten käyttöön. Näillä toimenpiteillä pyritään vastamaan valtioneuvoston asettaman vesiviljelystrategian kasvutavoitteisiin.

Hankkeessa tunnistettiin parhaiten kalankasvatukseen soveltuvat valtion merialueet 13 kestävyyskriteerin perusteella, muu merialueen käyttö huomioiden. Kriteeristö oli painottunut ympäristövaikutusten välttämiseen. Tämän jälkeen yritykset osoittivat alueista 17 kohdetta, jotka kiinnostivat niitä tuotannollisesti. Kohteet sijaitsevat tasaisesti Suomenlahdelta Perämerelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saaristomerelle sijoittuva Isokarin avomerialue on ensimmäinen kohde, jossa toteutettiin YVA-tarveharkintaprosessi. Normaalia ympäristölupamenettelyä kattavammassa YVA-prosessissa arvioidaan laitosalueen soveltuvuutta laajan sidosryhmän kesken ja useiden kuulemismenettelyjen avulla.

Myös itse YVA-prosessia arvioidaan hankkeessa tutkimus- ja kehittämislähtöisesti. Tavoitteena on arvioida esimerkiksi ympäristölupaprosessin nopeuttamista. Jokainen tuottamaton vuosi merkitsee yrityksille miljoonien eurojen tuotanto- ja siten myös verotulotappioita yhteiskunnalle. Aloittaville yrityksille liiketoiminta ei pääse lainkaan käynnistymään.

Tavoitteena on lisäksi käynnistää lyhytaikainen tuotantotekninen koetoiminta, jossa arvioidaan lupaprosessin aikana käytännön toimintaedellytyksiä avomerialueella, jossa aallokko voi pahimmillaan olla jopa kahdeksan metriä korkeaa. Samanaikaisesti ympäristölupaselvityksiä tehdään muihin Kalavaltio- kohteisiin Suomen rannikolla.

On arvioitu, että kalankasvatuksessa suurin kasvupotentiaali ympäristö- ja sosiaaliset tekijät huomioiden olisi Suomessa avomerellä ja kiertovesilaitoksissa. Avomerikasvatus ja kiertovesilaitokset eivät ole keskenään vaihtoehtoisia ratkaisuja kasvatetun kalan lisäämiseen markkinoilla. Parhaimmillaan ne muodostavat toimivan tuotantoketjun.

Kiertovesilaitosten keskeiset kehittämisteemat ovat kustannustehokkuus ja kalan hyvä laatu. Kiertovesilaitosten tuotantokustannus on noin kaksinkertainen läpivirtauslaitoksiin verraten. Siten menetelmällä voidaan parhaimmillaan tuottaa erikoistuotteita kuluttajille tai poikasia merialueen kasvatukseen. Läpivirtauslaitoksia, kuten merialueen verkkokasvatusta, tarvitaan määrällisesti enemmän kilpailukykyisten ja kuluttajille kohtuuhintaisten elintarvikkeiden tuottamiseen.

Avomerikasvatuksen haasteena ovat erityisesti olosuhteet ja ympäristövaikutusten todentaminen. Yhteistyössä yritysten kanssa on selvitetty, millä menetelmillä kasvatus avomerellä olisi mahdollista ja miten tuotannon tehokkuus ja esimerkiksi kalojen hyvinvointi muuttuu kovissa aallokoissa ja virtausolosuhteissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi merialueen tutkimuksessa on panostettu ympäristövaikutusten arviointiin. Kiertovesilaitoksilla voidaan vähentää ravinnekuormaa merkittävästi, mutta kiertovesilaitosten hiilijalanjälki voi olla yli kaksinkertainen merikasvatukseen verrattuna, joten menetelmiä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen edes ympäristövaikutusten suhteen.

Kalankasvatuksen keskeisimmäksi kasvuhaasteeksi on tunnistettu ympäristölupien myöntämiseen liittyvä ennalta arvaamattomuus sekä prosessien monimutkaisuus, pitkä kesto ja kustannukset.

Vaikka Suomessa kalankasvatus on onnistunut vähentämään kuormitusta merkittävästi, jopa 70 prosenttia, tuotanto ei ole juurikaan kasvanut. Uusia lupia ei ole myönnetty yleisestä ravinnekuormituksesta johtuen, joka Suomessa aiheutuu noin 99 prosenttia muista lähteistä. Näin ollen kotimaista kalatuotantoa ei ole voinut kasvattaa vesialueilla, jonne ravinnekuormitus kohdistuu muista toimialoista ja esimerkiksi muista maista, päinvastoin, kyseisillä alueilla tuotantolupia on leikattu.

Jos Vesiviljelystrategian ja Kotimaisen kalan edistämisohjelman asettamat tavoitteet halutaan saavuttaa, eräs tapa sovittaa yhteen elinkeino- ja ympäristöpoliittiset tavoitteet olisi kalankasvatukselle osoitettu kestävän kasvun ja omavaraisuuden turvaamisen mahdollistavat päästökiintiöt.

Päästökiintiöt olisivat lähtökohtaisesti riippumattomia muista toimialoista ja esimerkiksi veden tilaluokituksen vaihtelusta, koska kalankasvatus ei voi niihin merkittävästi vaikuttaa omalla toiminnallaan; eikä kestävää ruuantuotantoa ole perusteltua säätää muista vaikutteista riippuvaisesti.

Tavoiteltu kasvatus voitaisiin suunnitella ja hajauttaa merialueelle kokonaiskestävyys huomioiden ja ympäristövaikutukset minimoiden sijainninohjauksen ja sidosryhmäyhteistyön avulla. Tavoitteiden saavuttamista vastaavat päästökiintiöt kirjattaisiin esimerkiksi alueellisiin vesi- ja merenhoitosuunnitelmiin, josta päästöoikeudet voisi jalkauttaa yksittäisiin hankkeisiin kuormituskiintiöiksi ja siten kotimaiseksi ruuantuotannoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittajat: Markus Kankainen, Luonnonvarakeskus, Jouni Vielma, Luonnonvarakeskus ja Jani Viisanen, Metsähallitus Kiinteistökehitys.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​