Pääkirjoitus

Komissio elää niin kuin opettaa

EU:n komissio isännöi juhannuksen jälkeisellä viikolla ympäristöalan suurtapahtumaa ”Vihreää viikkoa”. Kokous on alan terminologialla ilmaisten ilmastoneutraali eli siitä ei aiheudu maapallon ilmastolle lisärasitusta.

Todellisuudessa jo vieraiden paikalle saapuminen lisää hiilidioksidi- ja muita päästöjä. Komissio on kuitenkin sitoutunut rahoittamaan kehitysmaiden päästöttömiä hankkeita niin paljon, että Vihreän viikon nettovaikutus ilmastoon jää neutraaliksi.

Tärkeä merkitys on myös kokousjärjestelyillä. Ne hoidetaan niin, että osanottajien hiilijalanjälki kutistuu mahdollisimman pieneksi. Tähän päästään turvautumalla dokumentoinnissa kierrätyspaperiin, kieltämällä ruoka- ja juomatarjoilussa kerta-astiat sekä käyttämällä tilaisuuksien sähköhuollossa vain ympäristömerkittyä ”vihreää energiaa”, joka on aurinko- tai tuulivoimalla tuotettua.

Suurin rasitus kertyy kansainvälisten asiantuntijoiden välttämättömistä lentomatkoista. Päästöjä tulee paljon, mutta ne komissio korvaa tukemalla kehitysmaiden hankkeita, joissa ilmastoa kuormittavia toimintoja korvataan ekologisesti parhailla vaihtoehdoilla.

Näistä komission esimerkillisistä toimista voi jokainen kansalainenkin ottaa opiksi. Samalla voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään ja vähentää mahdollista syyllisyyden tunnetta ja saada lisäksi mielihyvää yhteisen hyvän puolesta toimimisesta.

Konkreettinen ja helppo keino kompensoida lentomatkustamisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta on osallistua kansallisiin tai kansainvälisiin hankkeisiin, joissa rahoitetaan esimerkiksi metsien istutuksia tai aurinko- ja tuulienergian käyttöä kehitysmaissa.

Oman hiilijalanjälkensä pystyy nollaamaan summalla, joka on murto-osa lomamatkan kokonaiskustannuksista.