Puheenvuoro

Mielenterveydestä on helpompi puhua kuin yksinäisyydestä

PUHEENVUORO

Mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa on viime vuosina pyritty aktiivisesti hälventämään. Omista mielenterveyden haasteistaan sekä terapiasuhteistaan ovat puhuneet avoimesti monet julkisuudesta tutut henkilöt.

Maassa, jossa mielenterveyssyyt ovat merkittävä hyvinvointia kuormittava tekijä ja yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy, onkin tärkeää ja vastuullista vahvistaa kehitystä, jossa mielenterveyden hoito on yhtä luonnollista kuin reikiintyneen hampaan paikkauttaminen.

Keskustelun keskiössä ovat useimmiten mielenterveyttä korjaavat toimet ja niihin liittyvät mielenterveyspalvelujen saatavuusongelmat. Syyt mielenterveydenongelmien taustalla saavat vähemmän palstatilaa.

MLL:n Vanhempainpuhelimen ja chatin palveluissa monen vanhemman mielenterveyttä kuormittavat yksinäisyyden sekä ulkopuolisuuden kokemukset. Konkreettinen yksinäisyys vanhempana on sitä, ettei ole ketään, kenen kanssa jakaa arkikokemuksiaan hyvistä ja huonoista hetkistä lapsen kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onnistumiset, ylpeydenaiheet ja huolet koetaan yksin; sairastuessa lapsi hoidetaan kuumeessa ja nuoren tärkeänä päivänä surraan sitä, ettei ole ketään aikuista, jonka kutsuisi valmistujaisjuhliin. Sukulaisverkostot puuttuvat. Ystävyyssuhteita on hankala luoda aikuisena.

Yksinäisyys ei aina ole konkreettista. Osa vanhemmista kertoo sivuutetuksi tai ohitetuksi tulemisen kokemuksista lähiverkostoissaan. Oma ääni ei tule kuulluksi leikkipuistoissa tai vanhempainilloissa. Kukaan ei reagoi omiin viesteihin yhteisissä someryhmissä.

Sivuuttaminen voi olla hyvinkin hienovaraisesti toteutettua ja kokemusta on vaikea pukea sanoiksi. Kohtaamiset eivät anna voimaa, vaan saavat olon tuntumaan epämääräisesti huonolta.

Myös perheiden sisällä koetaan yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä tunnetaan, kun puoliso ei ole kiinnostunut omista ajatuksista, eikä vaikeita kokemuksia tai aitoja tunteita pysty jakamaan. Osa tuntee itsensä näkymättömäksi kotonaan; omat sanomiset ohitetaan. Puolison lapsi ei tervehdi. Kumppani vetäytyy aina kun yrittää aloittaa keskustelun.

MLL:n Vanhemman ääni -kyselyssä yli 600 vanhemmasta jopa 52 prosenttia kertoi, että yksinäisyydestä on vaikeaa puhua kenellekään.

Tunne siitä, että ei ole kenellekään tärkeä, on kivulias tila. Ulkopuolisuuden kokemus aiheuttaa mielialaoireita; riittämättömyyden tunteita sekä toivottomuutta. Vanhemman yksinäisyyden kokemuksista kärsii välillisesti myös lapsi. Pahimmillaan se ajaa vanhemman tilanteeseen, jossa toivo katoaa, eikä ympäröivällä elämällä ole mitään merkitystä.

Yksinäisyyden kokemuksista on kuitenkin vaikea puhua. MLL:n Vanhemman ääni -kyselyssä yli 600 vanhemmasta jopa 52 prosenttia kertoi, että yksinäisyydestä on vaikeaa puhua kenellekään. Se, että sosiaalisia kontakteja ei ole, tai lähikontaktit ovat pinnallisia, on monelle kokemuksena häpeää ja riittämättömyyttä tuottava.

Julkisuuden henkilöidenkin kokemustarinoita yksinäisyydestä näkee vähemmän. Omista mielenterveyden haasteista tai terapiassa käymisestä on helpompi puhua kuin siitä, ettei tule kohdatuksi ihmisenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielenterveyttä vahvistetaan ja toisaalta tuhotaan joka päivä erilaisissa yhteisöissä. Puhetta mielenterveydestä; yksilökeskeisestä hoidosta sekä korjaavista toimenpiteistä tulisikin kohdistaa yhä enemmän yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemusten ennaltaehkäisyyn, mielenterveyttä tukevien yhteisöjen vahvistamiseen.

Kaikki sosiaaliset kokoontumiset eivät automaattisesti tuota hyvinvointia, eikä mielenterveyttä tukeva yhteisöllisyys ole vain jo valmiiksi laajoja sosiaalisia verkostoja omaavien ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta.

Mielenterveyttä edistävät yhteisöt ovat niitä, joihin jokaisen on helppo liittyä ja joista ei hienovaraisestikaan suljeta ketään ulos. Mielenterveyttä edistävissä yhteisöissä ne, joilla sosiaalista valtaa on, käyttävät sitä oikein.

Yksinäisyyttä ei näissä yhteisöissä nähdä yksilön, vaan yhteisön ongelmana. Siellä missä on yhteisöjen ulkopuolelle jääviä, on myös ulkopuolelle jättäjiä. Yksilöjen mielenterveys vahvistuu yhteisöissä, joissa jokainen ottaa vastuuta myös muista. Mahdollisuus vaikuttaa on kaikilla.

Kirjoittaja on päällikkö auttavat puhelimet ja digitaaliset palvelut -toiminnossa Mannerheimin Lastensuojeluliitossa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​