Kolumni

Erilaisia rooleja – joulu on antajien ja ottajien juhla

Olet suunnitellut ruokalistan, valmistanut laatikot, ja sovittanut kattauksen värisävyt yhteen. Olet valvonut pikkutunneille maustekakkuja leipoen ja silliä säilöen. Koet antavasi merkittävän panoksen juhlaa varten. Oikeastaan ilman sinua jouluateriaa tuskin edes olisi. Perheen ja sukulaisten panostus rajoittuu glögin ja amaryllisten hankintaan, ja nekin tehtävät sinä olet jakanut heille.

Vähintä mitä pöydän ääreen istujat voivat tehdä, on osoittaa arvostusta vaivannäköäsi kohtaan. Mutta hepä ottavatkin kaiken itsestäänselvyytenä muutamia ohimennen huikattuja kiitoksia lukuun ottamatta.

Odotat joulua rennoin mielin. Se merkitsee sinulle yhdessäoloa läheisten kanssa ja yltäkylläisistä herkuista nauttimista. Yömyöhään venyvää jouluelokuvien katsomista ja tuntikausien lautapelisessioita. Joulu on kaikista juhlista sinulle ylivoimaisesti mieluisin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joskus koet huonoa omatuntoa, ettet juurikaan auta valmisteluissa. Aiemmin aina tarjosit apuasi, mutta siitä kieltäydyttiin. Vastapuoli vakuutti rakastavansa joulunlaittamista ja halusi hoitaa tärkeimmät askareet itse. Satunnaisista syyllisyyden pistoista huolimatta olet tyytynyt osaasi, joka on kieltämättä leppoisa. Kukapa ei panisi vastaan, kun tarjolla on helppoutta?

Antajat ja ottajat ovat rooleja, jotka valitsemme itse. Yleensä roolit muodostuvat vähitellen. Lopulta antaja antaa antamistaan. Jos hänelle tarjotaan apua, hän ei sitä huoli, koska luottaa viime kädessä vain itseensä. Antaja on oman kuvitellun korvaamattomuutensa vanki.

Ottaja ottaa kaiken annettuna. Hänestä tulee passiivinen vastaanottaja, linnunpoika, joka istuu pesässä nokka ammollaan sillä aikaa, kun emo paiskii hommia sapuskaa jahdaten. Molemmilla olisi joulupuuron äärellä itsetutkiskelun paikka.

Omat tunteensa voisi ottaa rohkeasti toisen kanssa esille. Entä jos antaja kuulisi, että ottaja kokee olonsa turhaksi ja voimattomaksi? Tai ottaja ymmärtäisi, miten aliarvostetuksi antaja itsensä tuntee? Mitä jos lahjaksi jaettaisiin tänä jouluna rehellistä mutta rakentavaa puhetta?

Kirjoittaja on jooganopettaja ja kirjailija.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​