Puheenvuoro

Tuore julkaisu esittelee Venäjää paikallisen älymystön silmin – kirjoitukset jyrkässä ristiriidassa valtiojohdon kanssa

EPA/SERGEI ILNITSKY
Pan-Eurooppa Instituutin tuoreessa julkaisussa venäläisen sivistyneistön edustajat avaavat maansa yhteiskunnallista tilannetta. Arkistokuvassa Moskovan Punaisella torilla valmistaudutaan jouluun.
Pan-Eurooppa Instituutin tuoreessa julkaisussa venäläisen sivistyneistön edustajat avaavat maansa yhteiskunnallista tilannetta. Arkistokuvassa Moskovan Punaisella torilla valmistaudutaan jouluun.

ALIO

Itänaapuri on ollut aina suomalaiselle tiedonvälitykselle erityinen kohde. Neuvostoliiton aikana asioiden kerrottiin olevan ”näin naapurissa”.

Venäjästä tiedämme ja uskomme vaikka mitä. Mutta miltä asiat näyttävät maassa asuvien arvioimina? Kiintoisan vastauksen tähän saamme laajalle leviävästä läntisestä julkaisusta, jossa venäläiset asiantuntijat ovat halunneet kertoa oman näkemyksensä maansa asioista.

Turun yliopistossa toimiva Pan-Eurooppa Instituutti julkaisee verkossa neljännesvuosijulkaisua Baltic Rim Economies. Lokakuun numeron (4/2021) teemana oli Venäjä. Julkaisun yli sadasta kirjoittajasta useimmat ovat venäläisiä, loput eri maista ja maanosista.

Venäläisissä kirjoittajissa on tunnettuja professoreita ja journalisteja mutta myös joitain opiskelijoita kautta laajan maan. Aineisto on kokonaisuudessa ainoa laatuaan, mutta tässä käsittelen vain venäläisten kirjoituksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tekstissä viittaan lähteenä kirjoituksen sivunumeroon kirjoittajan nimen asemesta. Julkaisu on kokonaisuudessaan vapaasti luettavissa verkossa.

Vladimir Putin luonnollisesti mainitaan monissa teksteissä. Tunnettu journalisti omistaa kirjoituksensa Putinin aseman ja tulevaisuuden pohdiskelulle. Syyskuussa julkaistussa Levada-keskuksen kyselytutkimuksessa kaksi kolmesta venäläisestä vaati valtiolta korkeaa elintasoa maan kansainvälisestä mahtiasemasta tinkimällä. Tulos ennakoi Putinin harjoittaman politiikan vetovoiman vähenemistä. (27)

Aleksei Navalnyin vangitseminen merkitsi käytännössä koko opposition eliminointia. Jos Putin ei tule olemaan ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa, ainoa vaihtoehto on hänen lähin miehensä puolustusministeri Sergei Shoigu. Vallasta luopuminen olisi Putinille riski, sillä Venäjällä ei ole entistä päämiestä kunnioittavaa perinnettä. (27)

Navalnyi on mukana monessa kirjoituksessa. Kremlin hyökkäys hänen suosittelemaansa ”älykästä äänestämistä” vastaan ja muu opposition tukahduttaminen osoittautuvat maan johdon ainoaksi keinoksi pysyä vallassa. (25)

Kolme seikkaa selittää laajojen mielenosoitusten puuttumisen Navalnyin vangitsemisen jälkeen. Navalnyi ei ole kiistaton koko opposition johtaja, venäläiset ovat valmiita protestoimaan erityisesti jokapäiväistä elämää koskevissa asioissa – kuten hinnoissa, tuloissa ja lähiympäristössä – ja Valko-Venäjän suurten protestien jääminen tuloksettomiksi sai mielenosoittajat Venäjällä varovaisiksi. (30)

Venäjällä oli vuonna 1991 mahdollisuus kehittyä demokratiaksi, mutta eihän siinä niin käynyt.

Venäjällä oli vuonna 1991 mahdollisuus kehittyä demokratiaksi, mutta eihän siinä niin käynyt. Lännestä herui hyvin vähän tukea Venäjälle verrattuna muille entisille sosialistimaille annettuun apuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi läntiset neuvonantajat edistivät paikallisten oligarkkien avustamina Neuvostoliitolta periytyneen teollisuuden tuhoa. Sosiaalinen ja taloudellinen perusta demokratialle jäi syntymättä. (7)

Toistamiseen länsimaat kaatoivat demokratiahaaveet, kun ne 2000-luvun alussa epäsivät Venäjältä Putinin toivoman lähentymisen EU:n kanssa ja mahdollisen Nato-jäsenyyden.

Yhdysvallat vastusti jyrkästi Venäjän lännettymistä, joka olisi tehnyt Euroopasta maailman johtavan talouden. EU puolestaan ei halunnut auttaa Venäjää pyrkimyksessä saavuttaa eurooppalainen elintaso. (7)

Vaikka demokratiaa maahan ei ole saatu – eikä ehkä haluttukaan – hallinto tietysti toimii vallitsevan järjestelmän moottorina. Julkisessa hallinnossa on yhä enemmän väkeä tehottomuuden ja korruption laajetessa byrokratian kylkiäisinä. Kirjoittaja arvostelee kovin sanoin presidentti Putinia nimeltä mainittujen ministerien huonosta soveltuvuudesta virkaansa. (44–45)

Kansantulo on ”kasvanut” vuosina 2014–2020 vuodessa keskimäärin -0.6 prosenttia. Venäläistä pääomaa on karannut hyvää vauhtia ulkomaille, mikä on romuttanut maan sosiaalistaloudellisen kehityksen. Tehottoman julkisen hallinnon takia luonnonvaroiltaan rikkaasta Venäjästä ei voi tulla vaurasta yhteiskuntaa. (44–45)

Epätasa-arvoisuus vaivaa Venäjää. Suuri enemmistö eli 90 prosenttia venäläisistä pitää varallisuus- ja tuloeroja huomionarvoisimpana yhteiskunnallisena ongelmana. Tämä merkitsee vakavaa haastetta valtiolle, jonka ihmisten mielestä kuuluu ongelma ratkaista. (37)

Digitalisaatio kärjistää merkittävästi epätasa-arvoa terveyspalveluissa potilaiden, instituutioiden ja alueiden välillä. (38) Naiset ovat aliedustettuina valtion päätöksenteossa. Duumassa heidän osuutensa on 15 prosenttia, EU-maissa keskimäärin 30 prosenttia. (33)

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Venäjän suhteita muihin maihin tarkastellaan monissa kirjoituksissa. Valko-Venäjästä kerrotaan pikemmin veljenpoikana kuin veljenä. (90, 91) Venäläisten käsitys entisistä neuvostotasavalloista on positiivinen, vain Viroa pidetään vihollisena. (92)

Neuvostoliitto oli Kiinalle ”isoveli”, Venäjä kumppani, jota Kiina kilpailuttaa energian myyjänä Saudi-Arabian kanssa. Suomen Fortumia neuvotaan palkkaamaan Venäjälle suomalaisia johtajia korruption hillitsemiseksi. (81)

Kirjoittajien näkemykset poikkeavat selvästi Venäjän virallisesta linjasta. Esimerkiksi vain yhdessä kirjoituksessa Venäjän ongelmista syytetään länttä, joka valtiojohdon kannanotoissa on syypää lähes kaikkeen.

Osassa artikkeleita asioita esitellään omaa kantaa niihin kertomatta. Monissa kirjoituksissa ruoditaan selväsanaisesti ongelmia ja arvostellaan maan johtoa, mikä voi olla yllätys suomalaiselle lukijalle.

Venäläiset kirjoittajat ovat älymystöä, eivät mikään oppositioklikki. Älymystön osana Venäjällä kuten Suomessakin on mieluummin kritisoida kuin kiittää maan asioiden hoitoa.

Kirjoittaja on kansainvälisen talouden emeritusprofessori.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Juntti
Kiitos
Kiitos hyvästä lukuvinkistä. On se vaan opettavaista asua Venäjän naapurissa. Henkisesti tai maantieteellisesti kauempana asuvien on varmaan vaikea uskoa mitä siellä tapahtuu. Miten hullun erilaista ajattelevan ihmisen elämä siellä on, vaikka Pietarin kadulla kävellessä, toimistotyössä tai ruokaa ravintolasta kotiin tilatessa ei eroa länteen huomaa. Miten ihmeessä vapausasiat voivat olla noin ja mikseivät ne koskaan ala parantua? Muistan melkein lapsekkaalta tuntuvan toiveikkuuteni 90-luvulla. Voi minua. Voi heitä ja meitä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Kiitos
Berliinin muurin kaatumisen jälkeen maailman kehitysnäkymät näyttivät hetken aikaa tosiaan aivan valtavan valoisilta, onneksi sai senkin ajan kokea, näkee nykyisen diktatuurien etenemisen todellisessa synkkyydessään..
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
P.P.
Valaiseva kirjoitus
Valaiseva kirjoitus tärrkeästä aiheesta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.