Pääkirjoitus

Keskusta hyveellisenä

Suomen keskusta on julkistanut puolueen ja sen lähiyhteisöjen saamat noin 2 miljoonan euron vaalituet. Vapaaehtoinen avoimuus ulottuu kevään 2007 eduskuntavaaleihin, joiden rahoituksesta ryöhähti vuotta myöhemmin kiivas pimitysten ja paljastusten kohu.

Keskusta on sisällön puolesta oikealla asialla. Ikävä vain, että yhtäkkisen avoimuuden ja hyveellisyyden puuskan pontimena näyttävät olevan puolueen vaalirahoitukseen liittyvät lisäpaljastukset.

Viime viikon uutiset kertoivat, että kiinteistöpalveluyritys Nova Group oli tukenut eduskuntavaaleissa keskustan Menestyvä Suomi nimistä taustayhdistystä 125 000 eurolla. Ennestään tiedettiin, että sama yritys oli lahjoittanut 145 000 euroa niin ikään kepua lähellä olevalle Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykselle.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen esiintyy nyt kaula puhtaana kehottaen muita puolueita seuraamaan esimerkkiä ja julkistamaan omaehtoisesti vaalirahoitustiedot. Menettely on taktisesti ovela, mutta ei moraalisesti uskottava.

Kokoomuksen ja Sdp:n on helppo todeta, ettei keskusta ole oikea taho määrittelemään pelisääntöjä tässä asiassa. Ne jäävät odottamaan lainsäätäjän normeja.