Pääkirjoitus

Soija tuo kaivattua työtä

VAKKA-SUOMI. Uudenkaupungin soijajalostamo käynnistyy lähiviikkoina. Hanke tuli julkisuuteen ensimmäisen kerran, kun Turun ja Uudenkaupungin Sanomat uutisoivat aiheesta alkuvuodesta 2010. Aluksi hanke kuulosti monen korvassa oudolta. Paikkakunnalla asiaan suhtauduttiin kuitenkin vakavasti. Kaupunki kaavoitti pikavauhtia tehdasalueen ja edesauttoi elinkeinopolitiikallaan jalostamon sijoittumista Suomeen.

Soijajalostamo työllistää 65 ihmistä Varsinais-Suomessa. Luku on merkittävä, koska kyseessä on täysin uusia työpaikkoja samaan aikaan, kun vanha teollisuus irtisanoo väkeä massoittain. Suomeen tarvitaan kipeästi investointeja. Kilpailukyky saattaa olla kohdillaan eri mittareilla, mutta siitä ei ole suurta iloa, jos toiminta ja työpaikat karkaavat muualle.

Suomen, kaupunkien ja kuntien on hyvä ottaa oppia mikroluokan toimijasta, Uudestakaupungista. 2000-luvulla silloisen kaupunginjohtajan Kari Kosken toimesta luotiin yrityksille yhden luukun periaate. Tämä tarkoitti, että toimipaikkaa etsivä yritys sai kaiken tarvitsemansa, tonteista rahoitusneuvontaan, kaupungin yhdeltä virkamieheltä, jonka takana toimi joukko virkamiehiä.

Kaupunki kirkasti profiiliaan yritysystävällisenä paikkakuntana. Soijajalostamon käynnistyminen onkin elävä esimerkki toimivasta ja eteenpäin nojaavasta elinkeinopolitiikasta ja sen mahdollisuuksista.