Aliot

Kaavavaatimukset vaikuttavat merkittävästi uusien asuntojen hintaan

ALIO

Asemakaavoituksessa määritellään rakennettavan ympäristön keskeisiä piirteitä, kuten kaupunkikuva, käyttötarkoitus, rakennusoikeus, tontin käyttö ja pysäköintiratkaisu. Osa näistä tulee lain vaatimina ja osa kunnan omina linjauksina.

Kun rakennettava kohde tulee määrällisin ja laadullisin piirtein määritellyksi, asetetaan sille samalla merkittäviä rakentamiskustannuksia. Yksityiskohtainen kaavoitus vähentää mahdollisuuksia rakennuttajan tunnistamien kysyntätarpeiden huomioimiseksi ja innovaatioiden toteuttamiseksi.

Suunnittelu- tai rakentamisvaiheessa voidaan vielä rajallisesti vaikuttaa kustannustasoon, mutta kaikki isot ratkaisut kustannusten muodostumisessa tehdään jo asemakaavoitusvaiheessa. Siksi kustannustietoisuuden lisääminen on tärkeää juuri siinä prosessissa, jossa kustannuksiin voidaan eniten vaikuttaa. RAKLI ja Kiinteistöliitto julkaisivat maaliskuussa selvityksen kaavamääräysten kustannusvaikutuksista. Selvityksen tavoitteena oli arvioida, millaisia kustannusvaikutuksia asemakaavoituksen määräyksillä on rakentamisen hintaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kasvavien kaupunkien asuntotuotantotavoitteet nousevat koko ajan. Toteutuskustannuksiltaan kalliimpia ovat yleensä täydennysrakentamisalueet. Vastaavasti greenfield-alueilla pohjarakentamisen ja muun infrastruktuurin rakentamisen kustannukset ovat edellä mainittuja alueita kalliimpia.

Viime kädessä alueen hintataso ratkaisee millaisella rakennusoikeiden määrällä kukin hanke on mahdollista toteuttaa. Arvokkaimmilla alueilla vanhaa kaavaa muutettaessa rakennusoikeiden kaksinkertaistaminen voi riittää. kun halvemmilla alueilla rakennusoikeutta voidaan tarvita moninkertainen määrä. Pienillä tonteilla voidaan joutua toteuttamaan kalliita pysäköintiratkaisuja, jotka voivat muodostua kynnyskysymykseksi hankkeen toteutumiselle.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja muutokseen sopeutuminen ovat tuoneet kaavoihin uusia määräyksiä, kuten hulevedet, viherkerroin ja uusiutuvan energian tuottaminen. Uudistettavana oleva maankäyttö- ja rakennuslaki tullee sääntelemään reunaehtoja alueiden suunnitteluun ja rakentamiseen ilmastotavoitteiden mukaisesti olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta kehittäen.

Kustannustietoisuutta voi ja pitää edelleen lisätä alan toimijoiden rakentavalla, faktapohjaisella keskustelulla, jotta kaavamääräykset ovat ilmastotavoitteiden toteuttamisen kanssa samansuuntaiset.

Tärkeä periaatteellinen kysymys on, tulevatko uudet määräykset entisten päälle vai voidaanko joitakin määräyksiä samalla karsia niin, etteivät ne tyrehdytä investointeja tai ohjaa hankkeita kokonaisuutta ajatellen epäedullisiin paikkoihin? Kustannusvaikutuksia ei pienennetä niin, että kaavamääräyksiä kevennetään, ja ne siirretään sellaisenaan rakennusluvan edellytyksiksi.

Selvitys osoittaa, että kunnan päättämillä kaavamääräyksillä on keskeinen merkitys asuntorakentamisen kustannuksiin ja asuntojen hintaan. Suurin yksittäinen kustannuksia nostava tekijä on autopaikkavaatimus. Auto- ja pyöräpaikkojen kustannukset asuinrakentamiselle olivat selvityksessä yhteensä 519–742 euroa/as-m2.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pysäköinnin keskittäminen alueellisiin maanpäällisiin pysäköintilaitoksiin on usein edullisempi tapa toteuttaa tarvittavat pysäköintipaikat kuin rakenteellinen pysäköinti talon alla tai pihakannen alla olevissa parkkihalleissa. Myös yhteis- ja liiketiloilla voi olla huomattavia kustannusvaikutuksia. Niiden rakentamista ohjataan pysäköintiin verrattuna tapauskohtaisemmin, mikä voi tarkoittaa merkittäviä kustannuseroja rakennushankkeiden välillä. Kaavan tulisi jättää rakennuttajalle vapautta sovittaa tilat kysynnän mukaisesti.

Kun rakennettavan taloyhtiön ominaisuudet määritellään yksityiskohtaisesti kaavassa, määritellään samalla pitkälti myös asuntojen rakentamisen hintataso. Jo kaavoitusvaiheessa vaikutetaan siihen, kenellä on taloudelliset edellytykset ostaa tai vuokrata valmistuvia asuntoja. Kaavakustannusten aiheuttamat kustannuspaineet asukkaalle ovat selvityksessä 60 as-m² asunnon hinnassa minimissään 36 000 euroa tai vuokrassa 150 euroa/kk.

On tärkeää, että asemakaavaa laatiessaan kaavan valmistelijat esittävät kuntapäättäjille arvion kaavamääräysten vaikutuksista rakentamiskustannuksiin sekä siitä, minkähintaisia asuntoja kaavamääräykset todennäköisesti tuottavat. Kaavojen tulee sisältää vain välttämättömät määräykset ja varmistaa näin, että rakennushankkeen toteuttajalla on riittävästi päätösvaltaa esimerkiksi rakennuksen massoittelun ja huoneistojakauman suhteen.

Kimmo Kurunmäki on johtaja RAKLIssa ja Juuso Kallio toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.