Aliot

Elämänkatsomus ja draaman keinot

PUHEENVUORO

Kuvitteellinenkin tarina voi olla syvästi totta – kukapa ei olisi eläytynyt esimerkiksi satujen maailmaan. Tarinat ovat ihmiskunnan henkistä pääomaa ja myös uskonnon äidinkieli. Tarinoissa elää koko inhimillisyyden kirjo, jännitteet, ristiriidat ja konfliktit, joita hyödynnetään myös draamakasvatuksessa.

Draamatyöskentelyn vaikuttavuus ja kiinnostavuus syntyy tarinan, roolien, ryhmäläisten ja todellisuuden vuorovaikutuksesta. Draamakasvatuksen toiminnalliset työtavat ovat jäsenneltyä leikkiä, jonka kautta tutkitaan elämän ja ihmisyyden ilmiöitä. Draamakasvatusta tutkinut Hannu Heikkinen puhuukin draamakasvatuksen ”vakavasta leikillisyydestä”.

Draamatyöskentelyn tavoitteena ei ole esitys, vaan yhteinen prosessi, jolla on merkitys ja arvo itsessään. Ohjaaja suunnittelee työskentelyä tietoisena siitä, että työprosessin aikana ryhmä luo lopulliset sisällöt ja että loppu on avoin. Eläytyessään siihen, mitä roolihenkilö kussakin tilanteessa tuntee, ajattelee ja toimii, osallistuja sanoittaa samalla omia ajatuksiaan, tunteitaan ja toimintaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rooleissa eläminen on yhtä aikaa eläytymistä ja etäännyttämistä. Roolin suojassa voi turvallisesti tutkia tilanteita, reaktioita, ajattelu- ja toimintatapoja, jotka tosielämässä ovat itselle vieraita. Draaman kautta voi mennä sisälle itselle vieraaseen maailmaan, toisen ”nahkoihin” ja samalla peilata omaa sisäistä maailmaa.

Rooleihin eläytymällä liikutaan toden ja fiktion rajalla. Draamatyöskentelyllä on yhteisöllinen, sosiaalinen ja taiteellinen ulottuvuus. Siksikin ne soveltuvat hyvin elämänkatsomuksellisten teemojen käsittelyyn.

Martinseurakunnassa useakin meistä työntekijöistä käyttää soveltavaa draamaa osana kasvatus- ja jumalanpalvelustoimintaa. Varsinkin nuoriso- ja rippikoulutyössä muun muassa bibliodraama ja roolipelaaminen ovat vakiintuneita työtapoja.

Esimerkkinä omasta työskentelystä olkoon syksyllä 2017 ohjaamani nuorten ”Veitsimies”-niminen työpajateatteri, jossa käsittelimme asenteita maahanmuuttajiin. Turussa elokuussa tapahtunut terrori-isku lisäsi jo keväällä valitun teeman ajankohtaisuutta.

Työstimme nuorten kanssa pohjaksi turkulaiseen kouluun sijoittuvan lyhyen näytelmän. Päähenkilö Muhammedin, maahanmuuttajanuoren ja hänen suomalaisten koulukavereidensa välille syntyy kateutta, kilpailua ja jännitteitä. Konflikti kärjistyy, jonka seurauksena Muhammed lavastetaan terroristiksi kätkemällä puukko hänen reppuunsa ja ilmiantamalla hänet sosiaalisessa mediassa.

Tutkimme nuorten kanssa vihaa, kateutta, mustasukkaisuutta ja ennakkoluuloja toiminnallisilla työtavoilla. Haastattelimme roolihenkilöitä roolissaan, uusimme kohtauksia ja loimme vaihtoehtoisia käänteitä ja loppuja.

Kuvittelimme henkilöille ajatusääniä. Loimme tilanteen, jossa Muhammed ja hänet terroristiksi lavastanut koulukaveri kohtaavat tulevaisuudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omantunnonkujalla jakaannuimme maahanmuuton kannattajiin ja vastustajiin, ja koetimme voittaa kujalla kulkijat puolellemme. Kolmetuntinen työskentely päättyi yhteiseen keskusteluun ja teeman reflektointiin, jonka tarkoitus oli jäsentää koettua ja opittua.

Kasvatustyölle, myös draamakasvatukselle asetetaan aina sekä tietoisia että tiedostamattomia oppimistavoitteita. Koulun tai rippikoulun opetukselle on asetettu viralliset tavoitteet. Oppimista tapahtuu aina, mutta se voi eri ryhmäläisille merkitä eri asioita.

Oppiminen on usein myös jotain muuta kuin mitä opettajan asettamat tavoitteet. Draamatyöskentelyn kautta voi oppia uutta tietoa.

Elämäkatsomuksellisten teemojen käsittelyn kannalta ei kuitenkaan ole kyse vain siitä, mitä asioista pitää tietää tai omaksua. Draamatyöskentely haastaa osallistujan tunnistamaan ajatuksiaan ja tunteitaan, asenteitaan ja ottamaan kantaa.

Eettiset ja elämänkatsomukselliset kysymykset herättävät vahvoja tunteita myös draamatyöskentelyssä. Hedelmällinen jännite syntyykin siinä, ettei työskentelyn lopputulosta voi etukäteen määrittää eikä saada osallistujia ajattelemaan tietyllä tavalla.

Oppimisessa korostuu oppijan autonomia ja samalla hänen vastuunsa omista eettisistä valinnoista. Oppiminen ei ole annetun omaksumista vaan ennen muuta ajatteluun ja kriittisyyteen oppimista.

Draamakasvatus voi kokemuksellisena työtapana antaa hyviä työkaluja tähän prosessiin, jonka tavoite on lisätä ymmärrystä ihmisyydestä ja jossa kysymys on usein paras vastaus.

Kirjoittaja on Martinseurakunnan kirkkoherra ja draamaohjaaja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​