Vaikuttajia ja seuraajia
Yksi esittelee uusia rakennekynsiään, kasvohoidon jälkeistä kuulasta ihoaan ja parhaista parhaimpia talvikenkiä. Toinen kehuu lasten uusia, kotimaisia toppavaatteita ja -kenkiä, ja siinä sivussa myös kaikkien kolmen lapsen vasta paketista kaivettuja kevätvaatteita, reppuja ja harrastusvälineitä. Kolmas hehkuttaa perheen Lapin lomaa, mihin kuuluvat niin majoitus luksusmökissä, koiravaljakkoajelu kuin lasten hiihtokoulut laskettelurinteessä ja usean ruokalajin menut paikallisissa ravintoloissa.
Sosiaalisessa mediassa tulee yhä enemmän vastaan vaikuttajamarkkinoijaksi nimitettyjen bloggareiden, instagrammaajien ja muiden sisällöntuottajien päivityksiä, joissa seuraajille kaupataan kaikenlaista aamupuuroista nukahtamislääkkeisiin ja ihmeseerumeista hotellimajoituksiin.
Nämä sosiaalisen median markkinointitykit tekevät erinäisten tahojen, kuten yritysten ja järjestöjen kanssa yhteistyötä. He saavat tuotteita, ja osa jopa suuria summia rahaa, ja vastineeksi he lupautuvat esittelemään ja testaamaan eli mainostamaan tuotteita omissa somekanavissaan.
Ruudun toisella puolella seuraajat ihastelevat vaikuttajamarkkinoijan upeaa kotia, ihoa, vaatevarastoa, luksuselämää ja ties mitä. Markkinointikikka toimii: seuraaja hankkii ihailemansa esikuvan esittelemiä tuotteita ja uskoo siinä samalla ostavansa myös paremman, kauniimman ja onnellisemman elämän. Ketjuun tulee säröjä vain, jos vaikuttajan kehumat tuotteet eivät sovikaan itselle. Tosin silloinkin rahansa menettänyt seuraaja saattaa ajatella, että vika on hänessä, ei myydyssä tuotteessa.
Moni ammattimainen vaikuttajamarkkinoija toimii varmasti vastuullisesti ja kehuu vain tuotteita, joihin uskoo ja luottaa. Kokemuksen kautta vaikuttaja osaa jo valita yhteistyökumppanit, joiden tuotteita on helppo hymyssä suin hehkuttaa. Arvostelemaan ja haukkumaan ei kannata ryhtyä, sillä myönteiset postaukset tietävät lisää yhteistyötä, rahaa ja tavaraa.
Väkisinkin herää kysymys, mikä olisi asian laita, jos vaikuttaja ei saisikaan tuotteita ilmaiseksi vaan hän tekisi valintojaan niin kuin tavalliset kuluttajat. Olisivatko satojen eurojen kotimaiset talvikengät yhä ne parhaimmat? Hyytyisikö hymy Lapin perhelomalla, kun majoitus, ruoat ja aktiviteetit pitäisi kustantaa omasta kukkarosta? Ja olisiko sittenkin ihan ok jättää ylihintaiset vaatteet verkkokaupan hyllylle ja hankkia lapsille parin vuoden takaisen malliston talvihaalarit kirpputorilta?
Kirjoittaja on toimittaja.