Aliot

Kannustaako hyvinvointivaltio tuntemattomien auttamiseen?

ALIO

Ihmiset tapaavat auttaa eniten omia läheisiään, mutta myös tuntemattomia tuetaan esimerkiksi osallistumalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä palkatonta vapaaehtoistyötä.

Hyväntekeväisyyttä ja vapaaehtoistyötä on esiintynyt läpi historian, mutta hyvinvointivaltioiden turvaverkkojen rakentamisen myötä niistä on tullut monissa kehittyneissä maissa toissijaisia ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Siitä huolimatta tällainen vapaaehtoinen tuntemattomien auttaminen on Suomessa edelleen voimissaan ja olennainen osa kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Sukupolvien ketju -tutkimushankkeessa olemme tarkastelleet vuosina 1945–1950 syntyneiden suomalaisten suurten ikäluokkien ja heidän aikuisten lastensa sukupolven auttamissuhteita vuodesta 2007 lähtien.

Molempien sukupolvien kohdalla apua annettaan ennen kaikkea omille lähisukulaisille ja ystäville, mutta myös muiden tahojen tukeminen on varsin yleistä. Vuosina 2018–2019 tehdyt kyselyt nimittäin osoittavat, että valtaosa suurten ikäluokkien ja heidän aikuisten lastensa vastaajista oli osallistunut hyväntekeväisyyteen tai tehnyt vapaaehtoistyötä kyselyä edeltäneen vuoden aikana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Molempien sukupolvien kohdalla yleisin hyväntekeväisyyden muoto oli vaatteiden ja tavaroiden antaminen keräykseen, mutta yli puolet kertoi tehneensä myös rahalahjoituksia ja noin neljännes osallistuneensa vapaaehtoistyön tekemiseen. Kerjäläisten auttaminen osoittautui sitä vastoin harvinaisemmaksi, ja vain alle kymmenes vastaajista kertoi antaneensa rahaa kerjäläiselle.

Sukupolvien ketju -hankkeen tulosten mukaan hyväntekeväisyyteen osallistuminen ja vapaaehtoistyön tekeminen näyttäisivät hieman yleistyneen kyselykierrosten välillä.

Edelliseen, vuonna 2012 toteutettuun kyselyyn verrattuna molemmista sukupolvista aiempaa useampi kertoi osallistuneensa erilaisiin keräyksiin ja aikuisten lasten sukupolven kohdalla myös vapaaehtoistyön tekeminen oli hieman yleistynyt. Lisäksi, vaikka kerjäläisiä auttoi varsin harva, olivat sekä suurten ikäluokkien että heidän aikuisten lastensa ryhmän vastaajat antaneet rahaa kerjäläiselle kuitenkin aavistuksen aiempaa yleisemmin.

Osallistuminen vapaaehtoistyöhön ja hyväntekeväisyyteen on kytköksissä avun tarpeisiin yhteiskunnassa.

Sukupolvien ketju -hankkeen kyselyissä ilmenevä vapaaehtoistyön ja hyväntekeväisyystoiminnan yleistyminen voivat osin liittyä siihen, että kyselykierroksen välissä Suomeen tuli aiempaa huomattavasti enemmän turvapaikanhakijoita, mikä lisäsi tarvetta esimerkiksi juuri vaate- ja tavaralahjoituksille sekä vapaaehtoistyölle. Vastaavasti kerjäläisten määrä Suomessa lisääntyi kyselyiden välisenä aikana, eli aiempaa useamman oli ollut ylipäätään mahdollista antaa rahaa kerjäläiselle.

Maiden väliset vertailut kuitenkin viittaavat siihen, etteivät avun tarpeet itsessään riitä selittämään tuntemattomien auttamisen yleisyyttä.

Laajassa Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) -tutkimushankkeessa on tarkasteltu yli 50-vuotiaiden eurooppalaisten osallistumista vapaaehtoistyön tekemiseen lukuisissa Euroopan maissa. Hankkeen tutkimustulokset ovat osoittaneet, että vapaaehtoistyön tekeminen on itseasiassa huomattavasti yleisempää Pohjoismaissa kuin Etelä-Euroopassa. Toisin sanoen vapaaehtoistyötä tehdään yleisemmin maissa, joissa on kattavat hyvinvointivaltion tarjoamat etuus- ja palvelujärjestelmät kuin maissa, joissa hyvinvointivaltion rooli ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa on merkittävästi kapeampi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vertailevien tutkimusten tulokset viittaavatkin siihen, että hyvinvointivaltiot saattavat epäsuorasti kannustaa ihmisiä osallistumaan tuntemattomien auttamiseen: tyypillisesti omat läheiset menevät muiden edelle, mutta kun oman perheen arki on turvattu, on kynnys osallistua muiden auttamiseen matalampi.

Kirjoittaja on VTT ja työskentelee erikoistutkijana INVEST-lippulaivahankkeessa Turun yliopistolla sekä vierailevana tutkijana Väestöliitossa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​