Laskevan kannatuksen kierre
. Politiikassa pätee totuus, jonka mukaan mikä menee ylös, tulee alas. EU-Suomessa hallitusvastuu kuluttaa. Tämän ovat vuorollaan saaneet tuta niin keskusta, Sdp kuin nyt kokoomuskin.
Puheenjohtaja Jyrki Kataisen kausi on ollut kokoomukselle poikkeuksellisen suopeaa aikaa. Puolue on saavuttanut politiikassa lähes kaiken, minkä saavuttaa voi: nousu valtakunnan ykköspuolueeksi euro-, eduskunta-, kunta- ja presidentinvaaleissa. Mittauksissa kannatus on kutitellut 25 prosentin rajaa.
Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa kokoomus sai 50 kansanedustajaa ja viittä vaille suurimman puolueen aseman. Odotuksiin peilattuna neljä vuotta myöhempi koitos tuntui pettymykseltä.
Voittomarginaali oli pieni. Hallituksesta tuli epäpyhä allianssi, jota ei pidä koossa ideologinen liima vaan kiusallinen vaalitulos ja vaihtoehtojen puute. Pitkittynyt eurokriisi tuo ylimääräistä painolastia.
Hallitus on oivaltanut kuntarakenne- ja sote-uudistusten välttämättömyyden, mutta niiden toteutus ja perustelu suurelle yleisölle on pahasti kangerrellut. Valtiontalouden korjaustoimiin ja työurien pidentämiseen eivät hallituksen rahkeet ole riittäneet. Kehysriihen veroratkaisuista kertyi imagotappiota.
Tahmeus on näkynyt päähallituspuolueiden suosiossa. Yle Uutisten kesäkuun mittauksessa kokoomuksen kannatus oli 18,4 ja Sdp:n 16,1 prosenttia.
Kokoomuksen kannatus on ollut kiistattomassa laskusuunnassa vuodenvaihteesta lähtien. Käänteestä parempaan ei näy merkkejä. Kesäkuussa puolue notkahti kolmanneksi keskustan ja Perussuomalaisten jälkeen. Ydinkannattajakuntaa on valunut keskustaan, arvokonservatiiveja Perussuomalaisiin.
Ensi kesänä Kataiselle tulee täyteen kymmenen vuotta puolueensa puheenjohtajana. Se on kokoomuksen mitoissa pitkä aika. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen kokoomus on istunut kaksi täyttä kautta hallituksen avainpaikoilla.
Puolueen sisällä ja sen ulkopuolella on käynnistynyt keskustelu Kataisen jaksamisesta pääministerinä ja puheenjohtajana. Neljäsosa puoluevaltuutetuista olisi valmis vaihtamaan puheenjohtajaa viimeistään ensi kesänä (Yle A-Studio 22.7.).
Kokoomus on parhaansa mukaan yrittänyt suitsia keskustelua, mutta spekulaatiojunaa ei enää pysäytetä.
Ensi kesän puoluekokous osuu yksiin eurovaalien kanssa. Eurovaalien jälkeen valitaan uusi komissio. Onko tuleva suomalaiskomissaari Katainen, Alexander Stubb vai joku muu, siitä päättää Katainen itse.
Aikataulupaineita tulee siitä, että tulevan komissaarin odotetaan olevan ehdolla eurovaaleissa. Ehdokkuus ja pääministeriys eivät käy yksiin.
Eduskuntavaaleihin on aikaa. Mittausten kannatuskäyrät ehtivät mennä monta kertaa ristiin, mutta hallitusvastuun kuluttavan voiman vaikutusta on työläs torjua.
Kesällä 2014 kokoomus joutunee hakemaan uutta nostetta henkilövaihdoksista. Tulevan syksyn mielipidemittaukset ja eurovaalipäätökset saattavat aikataulua aikaistaa.