Puheenvuoro

Yliopistot kestävän kehityksen edistäjinä

PUHEENVUORO

Ilmastonmuutos, luonnon köyhtyminen ja muut kestävyyshaasteet ovat valitettavan tiiviisti toisiinsa kytköksissä. Ilmastonmuutos paitsi lisää luonnon köyhtymistä, myös muuttaa viljelymaiden ravinne- ja vesitaloutta ja vaikuttaa näin ruuan tuotantoon. Maanviljelyä uhkaavat myös ilmaston lämpenemisen vuoksi uusille seuduille leviävät kasvintuholaiset, joiden luonnollisten saalistaja- ja loislajien kannat ovat puolestaan saattaneet vähentyä sekä ilmaston että maankäytön muutosten vuoksi. Ruuantuotannon ongelmat ja sääolosuhteiden muuttuminen lisäävät turvattomuutta ja muuttoliikettä, ja voivat äärimmillään johtaa jopa nälänhätiin ja konflikteihin. Ikävien asioiden vyyhti on loputon, eikä kaikkia haasteita ole vielä edes tunnistettu.

Kestävän kehityksen haasteet vaativat nyt ripeää toimintaa. Yliopistot ovat avainroolissa kestävän kehityksen edistämisessä ja resilienssin vahvistamisessa. Yliopistot tuottavat uutta tietoa ja kouluttavat tulevaisuuden osaajia yhteiskunnan eri sektoreille. Myös käytännön toimilla on merkitystä. Esimerkiksi me Turun yliopistossa olemme määrittäneet hiilijalanjälkemme ja sitoutuneet olevamme hiilineutraali yliopisto vuoden 2025 loppuun mennessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kestävän kehityksen edistämiseen tarvitaan sitoutumista ja vahvaa kansallista yhteistyötä. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi perusti viime vuonna kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmän. Ryhmässä ovat jäseninä kaikki Suomen yliopistot ja opiskelijoita edustava Suomen ylioppilaskuntien liitto.

Työryhmä määritteli yliopistoille kunnianhimoisia kestävän kehityksen tavoitteita, jotka on nyt koottu teesien muotoon. Teesien muokkaukseen ja kommentointiin on työryhmän lisäksi osallistunut yli 400 yliopistoyhteisöjen jäsentä ympäri Suomea Unifin ja Turun yliopiston syyskuussa järjestämässä kestävyys- ja vastuullisuusseminaarissa.

Viime viikon tiistaina julkaistussa teesipaketissa on kuvattu yhteiset periaatteet ja toimenpiteet kestävän kehityksen edistämiseksi. Ydinsanoma on kestävän kehityksen integrointi yliopistojen kaikkiin toimintoihin. Teesit sisältävätkin mittavia suosituksia kestävyystoimista yliopistojen perustehtäviin, eli koulutukseen, tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Näiden lisäksi kestävyys- ja vastuullisuusperiaatteet tulee sisällyttää yliopistojen hallintoon ja käytännön toimiin.

Teeseissä listattujen tavoitteiden saavuttaminen vaatii uutta ajattelutapaa ja käytännön toimia koko yhteisöltä. Yliopistojen johto, henkilökunta ja opiskelijat on sitoutettava kestävyys- ja vastuullisuustyöhön. Strategisten linjausten lisäksi tarvitaan selkeät toimeenpanosuunnitelmat ja vastuutahot, sekä mittarit ja säännöllinen seuranta.

Työ tulee tehdä huolellisesti ja se tulee viemään aikaa. Esimerkiksi kestävän kehityksen näkökulmien tuominen koulutusalakohtaisiin osaamistavoitteisiin ja opetussisältöihin vaatii koko opetushenkilökunnan koulutusta ja aktiivista osallistamista. Toisaalta on hyvä muistaa, että kestävä kehitys ei ole yliopistoille vain työläs velvollisuus, vaan se tuo mukanaan myös suuria positiivisia mahdollisuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kestävän kehityksen koulutuksesta saatujen kokemusten avulla on esimerkiksi mahdollista kehittää muidenkin poikkileikkaavien ja monitieteisten teemojen opetusta sekä esimerkiksi tiedekasvatusta ja jatkuvaa oppimista.

Turun yliopisto on vahvasti sitoutunut edistämään kestävää kehitystä. Meillä tehdään erinomaista kestävää kehitystä edistävää tutkimus- ja koulutustyötä. Esimerkiksi biodiversiteettiyksikkö paitsi kerää arvokasta pitkäaikaisaineistoa eliölajeista, myös löytää tieteelle aiemmin tuntemattomia lajeja muun muassa Amazonin alueelta.

Maailmanlaajuisestikin korkeatasoinen fotosynteesitutkimus on puolestaan viime vuosina laajentunut kehittämään fossiilivapaiden polttoaineiden ja kemikaalien tuottoa. INVEST-lippulaivahankkeessa tehtävä tutkimus keskittyy yhteiskunnallisen eriarvoistumisen vähentämiseen, hyvinvointivaltioon ja lasten ja nuorten syrjäytymisen estämiseen - kestävän kehityksen ydinteemoja kaikki.

Yliopistot eivät ole erillinen saareke, vaan kiinteä osa yhteiskuntaa. Unifin kestävyysteesien määrittelyssä pohjana ovat olleet muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, Pariisin ilmastosopimus ja Suomen Sitoumus 2050.

Yliopistot vastaavasti toivovat nyt julkaistujen kestävyysteesien herättävän keskustelua paitsi akateemisessa yhteisössä, myös laajemmin yhteiskunnassa. Yliopistoilla on suurta vastuuta kestävän kehityksen suunnannäyttäjinä ja roolimalleina. Olemme valmiina toimintaan, ja toivomme mukaan kaikkia yhteiskunnan sektoreita. Puheiden aika on ohi – nyt tarvitaan konkreettisia toimia kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Jukka Kola on Turun yliopiston rehtori. Marjaana Suorsa toimii Turun yliopistossa kestävän kehityksen projektipäällikkönä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.