Pääkirjoitus

Tarkkana ratissa

. Kesän mittaan ehditään yleensä puimaan yhtä ikuisuuskysymyksistä. Miten kyettäisiin vähentämään liikenneonnettomuuksia?

Liikenneturva on teettänyt parikin selvitystä autoilijoiden käyttäytymisestä. Ensimmäinen paljasti, että rattiin nukahtamisen riski on suurimmillaan kesällä. Valoisaan aikaan autoilijat valvovat enemmän. Nukahtamisen riski on suurin nuorilla miehillä.

Toisen selvityksen mukaan nuoret naiset aiheuttavat turvallisuusriskin kirjoittelemalla ja lukemalla tekstiviestejä ajaessaan. Jopa puolet neidoista myöntää tekstailleensa, twiitanneensa tai puhuneensa kännykkään ratissa ilman hands free -toimintoa. Menettely on yleinen iästä ja sukupuolesta riippumatta, koska poliisilla ei ole resursseja eikä kenties oikein halujakaan valvoa puhelinkieltoa.

Yle Uutiset mittasi ajonopeuksia tietyömailla ja teki ikävän havainnon: lähes kaikki ajoivat ylinopeutta. Käytännössä tietyömaan nopeusvalvonta aiheuttaisi poliisille melkoisen sakkosuman käsiteltäväksi.

Liikkuva poliisi on oikeilla jäljillä ehdottaessaan, että tietyömaille tuotaisiin automaattiset nopeusvalvontalaitteet. Menettely edellyttäisi tosin sakkojen käsittelyn ulkoistamista.