Pääkirjoitus

Kilpailuttaminen kannattaisi

Talvella 2013-2014 Suomen sähkön huippukulutuksesta jopa 15-20 prosenttia on tuonnin varassa. Kuva TS Arkisto/Timo Jerkku
Talvella 2013-2014 Suomen sähkön huippukulutuksesta jopa 15-20 prosenttia on tuonnin varassa. Kuva TS Arkisto/Timo Jerkku

. Energiamarkkinatutkimukseen erikoistuneen Vaasaemg:n tiedotuspäällikkö Teemu Närvä pitää suomalaisia sähkömarkkinoita omaperäisinä. Hänen mukaansa sähköyhtiöiden marginaalit ovat pienet ja sopimuksen tekeminen yhtiötä vaihtavan asiakkaan kanssa on työlästä, sillä sähköyhtiö joutuu purkamaan asiakkaansa vanhan sopimuksen (TS 24.7.).

Kovin pienistä marginaaleista tuskin on kysymys ainakaan Turku Energian kohdalla. Yhtiö teki viime vuonna voittoa 23,5 miljoonaa euroa. Toki osa tuloksesta kertyi lämpöenergian myynnistä. Energiamarkkinaviraston laskurin perusteella Turku Energia tarjoaa Suomen kalleimpia sähkösopimuksia. Osa yhtiön tuotteista mahtuu listalla keskihintaisten joukkoon.

Turku Energialta sähkönsä ostava maksaa Turun kaupungille piiloveroa. Viime vuoden tuloksestaan energiayhtiö tilitti ainoalle omistajalleen osinkoina 16 miljoonaa euroa. Suurin piirtein sama summa kaupungin kassaan kertyisi veroprosentin korottamisesta 0,6 prosenttiyksiköllä.

Närvä arvioi, etteivät sähköyhtiöt viitsi kilpailla. Asiakkaat taas eivät ole kiinnostuneet kilpailuttamisesta. Tähän on yhtenä syynä se, että yhtiöiden hinnastot ovat monimutkaiset. Toisena se, ettei sähkön hintaeroja pidetä merkittävinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erot ovat kuitenkin jonkinmoiset, vaikka kaikkein halvin jätettäisiin laskuista. Kyseessä on viime vuonna aloittanut 220 Energia Oy, jonka hinnaston mukaan 70-neliöisen kolmion vuotuinen sähkölasku on 730 euroa edullisempi kuin koko maan hinnaston keskimääräinen tarjous. Toiseksi halvin on enää 220 euroa keskimääräistä edullisempi.

”Kilpailuttamalla kuluttaja voisi saada vuotuisen sähkönsä satoja euroja nykyistä halvemmalla.”

Halvimmalla sähköä myyvä 220 Energia Oy on sähkömarkkinoiden kummajainen, jonka palvelu- ja laskutuskäytäntöjä arvostellaan internetin keskustelupalstoilla. Yrityksen vastuullisiin kuuluu sama henkilö, joka johti viime kesään saakka Market Energiaa. Se sai markkinaoikeudelta kiellon jatkaa sähkön lainvastaista markkinointia.

Kilpailuttamalla kuluttaja voisi saada vuotuisen sähkönsä satoja euroja nykyistä halvemmalla. Jos suurin osa suomalaisista ryhtyisi kilpailuttamaan, yhtiöiden olisi laskettava hintojaan.

Tällä haavaa sähköntoimittajaa vaihtaa vuosittain vain muutama prosentti kotitalouksista. Vaihtajat asuvat yleensä sähkölämmitteisissä omakotitaloissa. He ansaitsevat sievoisen summan paneutuessaan sähkötarjousten saloihin.

Sähkön halpuus voi olla osittain myös harhaa. Jos pörssisähkön hinta runsaiden sateiden takia laskee, sähköyhtiöt toteavat tilanteen helpottavan kuluttajahintojen korotuspainetta. Jos sähköenergian hintaa sittenkin lasketaan, yhtiöt ymmärtävät samanaikaisesti korottaa siirtohintaa, niin että kuluttajan laskussa numerot pysyvät ennallaan.