Puheenvuoro

Virkistysalueet luonnonvarojen käytön ja luonnonarvojen suojelun sillanrakentajina

PUHEENVUORO

Koronakriisin kontaktirajoitukset ja niistä seurannut virkistysalueiden käytön räjähdysmäinen kasvu ovat nostaneet keskusteluun luontoalueiden merkittävyyden asukkaille ja asuinalueiden viihtyvyydelle. Virus on osoittanut uuden normaalin, johon kuuluvat virkistysalueiden kohonnut käyttö ja arvostus. Toisin kuin luonnonvarojen hyödyntämisellä ja luonnonsuojelulla virkistyskäytöllä ei ole vahvaa edunvalvontaa huolehtimassa virkistysalueiden säilymisestä ja kehittymisestä.

Viime aikoina uutiskynnyksen ovat ylittäneet Turun Uittamon Kastarinpuiston täydennysrakentaminen, Paimion Kriivarin alueen päätehakkuu, Raision Haunisten altaan virkistysalueen tulevaisuus. Mälikkälän metsän suojeluun tähtäävään kuntalaisaloitteeseen saatiin nopeasti 5000 allekirjoitusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansalaisia ja kansalaisryhmiä on ollut vaikea saada mukaan pitkäjänteiseen ja laajempaa näkökulmaa tavoitteleviin kaavaprosesseihin. Usein havahdutaan esittämään mielipiteitä vasta kun kaavoitusprosessi on jo pitkällä tai peräti valmis.

Vuorovaikutuksen myöhästymisen takia ajaudutaan pitkiin valituskierteisiin ja jopa kaavan uudelleenvalmisteluun. Ennakoiva keskustelu kiinnostaa vain harvoja. Vuorovaikutus saatetaankin nähdä tehottomana keinona vaikuttaa ja kaavoitus liian abstraktina.

Olemme kehittäneet PALO-tutkimushankkeessa uudenlaisia kaavoituksen osallistamismenetelmiä. Tutkimuskohteena on ollut Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaava.

Maakuntakaavalla huolehditaan yleispiirteisellä tasolla alueiden käytön tasapainoisesta suunnittelusta ja yhteensovitetaan valtakunnalliset ja seudulliset kehittämisen tavoitteet. Tutkimuksen kantavana periaatteena on ollut yhteisluominen: kaavamerkintöjä on kehitetty kaavoittajien, sidosryhmien ja tutkijoiden yhteistyönä.

Maakuntakaavoitus etenee yleensä selvitysten, kaavaluonnoksen ja -ehdotuksen kautta lopulliseksi maakuntakaavaksi. Prosessin aikana pyydetään luonnoksen ja ehdotuksen kuulemisten yhteydessä lausuntoja ja muistutuksia osallisilta.

Totutusta poiketen maakuntakaavaprosessin ensimmäisessä varsinaisessa kuulemisessa sidosryhmältä ja kansalaisilta pyydettiin mielipidettä valmisteluvaiheen taustaselvitysaineistoista ilman varsinaista kaavakarttaa. Kaavamerkintöjä alettiin hahmottaa keväällä 2018 järjestetyistä vuorovaikutteisissa luonnonvarafoorumeissa esitettyjen mielipiteiden perusteella.

Luonnonvarafoorumien (TS 7.4.2018) jälkeen kaavan valmistelu eteni ehdotusvaiheeseen, jossa osittain foorumien keskustelujen tuloksiin, tausta-aineistoihin ja voimassa oleviin kaava-aineistoihin perustuva karttamuotoinen ehdotus tuotiin julkisesti nähtäville. Uutta ehdotuksessa olivat strategiset kehittämisperiaatemerkinnät, jotka viitoittavat yhteiskunnallisesti toivottua ja yhdessä sovittua kehityssuuntaa. Matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealue on yksi tällainen merkintä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka virkistysalueiden merkitystä ei ole yhtä helppoa mitata kuin teollisuus- tai asuinalueen arvoa, niiden arvo asumisviihtyvyyden parantajana, ennaltaehkäisevän terveydenhuollon välineenä sekä luonnon monimuotoisuuden ja luontosuhteen ylläpitäjänä hyväksytään yleisesti sidosryhmissä ja puolueissa. Tämän hyväksynnän jalkauttamiseksi päätöksentekijöiden tulisi nähdä virkistysalueet eräänlaisina sillanrakentajina laajemmin asukkaita palvelevan käytön ja käyttöä rajoittavan suojelun välillä.

Maakuntakaavaprosessin alkuvaiheen suoran demokratian keskustelujen vaikutukset eivät usein ulotu kaavaluonnoksen edustukselliseen käsittelyyn, siksi päättäjien olisi yhdessä suunnittelijoiden kanssa uudistettava kaavoituksen perinteisiä ajattelutapoja ja viitoitettava askeleet kehittämisperiaatemerkintöjen toimeenpanemiseksi.

Uuden kaavoituskulttuurin tulisi sisältää nykyistä enemmän julkista puntaroivaa keskustelua osallisten kanssa, jotta asukkaiden tahto tulee nykyistä paremmin kuulluksi. Samalla säilyisi pitkäjänteinen kosketus yrittäjiin ja kansalaisiin.

Maakunnan liiton kaavavalmistelijat ja luonnonvarakeskuksen tutkijat esittelevät Varsinais-Suomen luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavan vuorovaikutteista prosessia ja yhdessä luotuja kehittämisperiaatemerkintöjä Turun pääkirjaston Studia Generalia -luennolla torstaina 12.11.2020 klo 18–19.

Juha Hiedanpää on Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori. Lasse Nurmi on Varsinais-Suomen liiton erikoissuunnittelija vastuualueenaan virkistys ja tutkimus.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.