Pääkirjoitus

Taka-askel eteenpäin

EU-MAATALOUS. Joskus askel taakse voi olla askel eteenpäin. Näin kävi EU:n maatalouspolitiikan uudistamisessa, kun tuotantoon sidottujen tukien osuutta päätettiin nostaa.

EU:n suorista tilatuista on tähän asti saanut jakaa tuotannon perusteella enintään kymmenesosan. Vuonna 2015 voimaan tuleva uudistus nostaa osuuden 13 prosenttiin ja valkuaiskasveilla 15:een. Muun muassa Suomella on mahdollisuus sopia komission kanssa sitäkin korkeammasta prosentista.

Muutos on numeerisesti pieni, mutta periaatteellisesti merkittävä. Se viestii irtiotosta yhteisen maatalouspolitiikan vuoden 2003 linjaukseen, jolla suurin osa EU:n maksamista peltokasvi- ja eläintuista irrotettiin kokonaan tuotannosta.

Paluu tuotantosidonnaisiin tukiin miellyttänee erityisesti suomalaisia viljelijöitä, jotka ovat kokeneet nykykäytännön pikemmin jonkinlaisena sosiaaliapuna kuin yrittäjyyteen kannustamisena.

Vaikka maatalousneuvottelujen tulokset vastaavat jopa odotettua paremmin Suomen tavoitteita, paljon jäi vielä EU:n komission kanssa väännettävää.