Aliot

Alio: Lainvastainen ostopalvelusosiaalityö vaarantaa asiakkaiden oikeusturvaa

Riitta Salmi
Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä, toteavat kirjoittajat.
Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä, toteavat kirjoittajat.

Suomen perustuslain 124 §:n mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi, eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle. Säännöksellä korostetaan muun muassa sitä, että henkilöiden julkinen valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä. On huolestuttavaa, että merkittävää julkisen vallan käyttöä on ulkoistettu ilman lakiperustetta yksityisille palveluntuottajille, joihin rikosoikeudellinen vastuu ei ulotu.

Perustuslakivaliokunnan kantana on, että julkisen hallintotehtävän hoitaminen edellyttää lähtökohtaisesti virkavastuuta. Jos julkinen hallintotehtävä siirretään yksityiselle, tulee erityisesti varmistua siitä, että valtaa käyttävät ovat virkamiehiä rikoslain tarkoittamassa mielessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sekä Etelä-Suomen että Lounais-Suomen aluehallintovirastot ovat antaneet ohjauskirjeet koskien ostopalvelusosiaalityötä. Valvovien viranomaisten kanta on selvä: kunnan sosiaalihuollon viranomaistehtäviä ei voi siirtää yksityisen palveluntuottajan tehtäväksi.

Järjestely, jossa viranhaltija on viranomaistehtäviä hoitaessaan kunnan palveluksessa ja muutoin yksityisen palveluntuottajan palveluksessa, ei myöskään ole lainmukainen. Lainsäädännön ja oikeustapausten perusteella vain virkasuhteessa oleva kunnan viranhaltija voi hoitaa viranomaistehtäviä, jotka sisältävät merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Perustuslakivaliokunnan jaapulaisoikeuskanslerin viimeaikaisten linjausten perusteella julkisen hallintotehtävän ulottuvuutta sosiaalihuollossa tulee tulkita laajasti.

Sosiaalialan kentällä on kuultu puolustavia puheenvuoroja ostopalvelusosiaalityöstä. Näiden puheenvuorojen viesti on ollut, että osa viranomaistehtävistä, kuten valmistelutehtävät ja palvelutarpeen arviointi, voitaisiin ulkoistaa yksityisille toimijoille voimassa olevan lainsäädännön nojalla perustuslain säännöksistä ja valvovien viranomaisten kannanotoista huolimatta.

Tosiasiallista hallintotoimintaa ja siten julkisen vallan käyttöä sosiaalihuollossa on itse päätöksenteon lisäksi päätösten valmistelu ja palvelutarpeen arviointi. Lastensuojelulain mukaisena lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä voi niin ikään toimia vain virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä.

STM:n Sosiaalityön tulevaisuus -raportissa on tarkasteltu sosiaalityötä julkisena hallintotehtävänä. Raportin mukaan esimerkiksi palvelutarpeen arviointi on sosiaalihuollon keskeinen palvelutehtävä, joka sisältää julkisen vallan käyttöä ja vaikuttaa asiakkaan asemaan määrittäen hänen palvelujensa kokonaisuutta. Palvelutarpeen arvioinnilla on merkitystä myös kanteluiden ja valitusten näkökulmasta arvioitaessa, onko asiakas saanut hänen tarpeisiinsa vastaavia palveluja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selvityksen mukaan palvelutarpeen arviointia ei näin ollen voida organisatorisesti erottaa päätöksenteosta. Vastuun palveluntarpeen arvioinnista ja sen perusteella tehtävistä päätöksistä tulee olla samalla taholla, eli lastensuojelussa lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä.

Sosiaalityön ehdottomana lähtökohtana tulee olla lain noudattaminen ja sosiaalityön eettiset ohjeet.

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa säädetään, että sosiaalialalla tehtävän työn perustana ovat perus- ja ihmisoikeudet ja toiminnan lainmukaisuus. Eettisyyden vaatimusta korostaa työhön liittyvä vallankäyttö ja mahdollisuus vaikuttaa merkittävällä tavalla asiakkaan elämään.

Mikäli sosiaalityöntekijälle kuuluvia viranomaistehtäviä halutaan siirtää yksityisille palveluntuottajille, tulee asiasta säätää tarkkarajaisesti lailla tai lain nojalla. Siihen saakka ostopalvelusosiaalityöntekijöiden käyttö julkisen vallan käyttöä sisältävissä tehtävissä ei miltään osin täytä lain vaatimuksia tai sosiaalityön eettisiä periaatteita.

Anna Nyrhinen on lastensuojelun juridinen asiantuntija, OTM ja Kati Lammi on sosiaali- ja potilasasiamies, OTM.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.