Aliot

Alio: Lainvastainen ostopalvelusosiaalityö vaarantaa asiakkaiden oikeusturvaa

RIITTA SALMI
Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä, toteavat kirjoittajat.
Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä, toteavat kirjoittajat.

Suomen perustuslain 124 §:n mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi, eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle. Säännöksellä korostetaan muun muassa sitä, että henkilöiden julkinen valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Koko maan laajuisesti erityisesti lastensuojelussa käytetään vuokrasosiaalityöntekijöitä. On huolestuttavaa, että merkittävää julkisen vallan käyttöä on ulkoistettu ilman lakiperustetta yksityisille palveluntuottajille, joihin rikosoikeudellinen vastuu ei ulotu.

Perustuslakivaliokunnan kantana on, että julkisen hallintotehtävän hoitaminen edellyttää lähtökohtaisesti virkavastuuta. Jos julkinen hallintotehtävä siirretään yksityiselle, tulee erityisesti varmistua siitä, että valtaa käyttävät ovat virkamiehiä rikoslain tarkoittamassa mielessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sekä Etelä-Suomen että Lounais-Suomen aluehallintovirastot ovat antaneet ohjauskirjeet koskien ostopalvelusosiaalityötä. Valvovien viranomaisten kanta on selvä: kunnan sosiaalihuollon viranomaistehtäviä ei voi siirtää yksityisen palveluntuottajan tehtäväksi.

Järjestely, jossa viranhaltija on viranomaistehtäviä hoitaessaan kunnan palveluksessa ja muutoin yksityisen palveluntuottajan palveluksessa, ei myöskään ole lainmukainen. Lainsäädännön ja oikeustapausten perusteella vain virkasuhteessa oleva kunnan viranhaltija voi hoitaa viranomaistehtäviä, jotka sisältävät merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Perustuslakivaliokunnan jaapulaisoikeuskanslerin viimeaikaisten linjausten perusteella julkisen hallintotehtävän ulottuvuutta sosiaalihuollossa tulee tulkita laajasti.

Sosiaalialan kentällä on kuultu puolustavia puheenvuoroja ostopalvelusosiaalityöstä. Näiden puheenvuorojen viesti on ollut, että osa viranomaistehtävistä, kuten valmistelutehtävät ja palvelutarpeen arviointi, voitaisiin ulkoistaa yksityisille toimijoille voimassa olevan lainsäädännön nojalla perustuslain säännöksistä ja valvovien viranomaisten kannanotoista huolimatta.

Tosiasiallista hallintotoimintaa ja siten julkisen vallan käyttöä sosiaalihuollossa on itse päätöksenteon lisäksi päätösten valmistelu ja palvelutarpeen arviointi. Lastensuojelulain mukaisena lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä voi niin ikään toimia vain virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä.

STM:n Sosiaalityön tulevaisuus -raportissa on tarkasteltu sosiaalityötä julkisena hallintotehtävänä. Raportin mukaan esimerkiksi palvelutarpeen arviointi on sosiaalihuollon keskeinen palvelutehtävä, joka sisältää julkisen vallan käyttöä ja vaikuttaa asiakkaan asemaan määrittäen hänen palvelujensa kokonaisuutta. Palvelutarpeen arvioinnilla on merkitystä myös kanteluiden ja valitusten näkökulmasta arvioitaessa, onko asiakas saanut hänen tarpeisiinsa vastaavia palveluja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selvityksen mukaan palvelutarpeen arviointia ei näin ollen voida organisatorisesti erottaa päätöksenteosta. Vastuun palveluntarpeen arvioinnista ja sen perusteella tehtävistä päätöksistä tulee olla samalla taholla, eli lastensuojelussa lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä.

Sosiaalityön ehdottomana lähtökohtana tulee olla lain noudattaminen ja sosiaalityön eettiset ohjeet.

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa säädetään, että sosiaalialalla tehtävän työn perustana ovat perus- ja ihmisoikeudet ja toiminnan lainmukaisuus. Eettisyyden vaatimusta korostaa työhön liittyvä vallankäyttö ja mahdollisuus vaikuttaa merkittävällä tavalla asiakkaan elämään.

Mikäli sosiaalityöntekijälle kuuluvia viranomaistehtäviä halutaan siirtää yksityisille palveluntuottajille, tulee asiasta säätää tarkkarajaisesti lailla tai lain nojalla. Siihen saakka ostopalvelusosiaalityöntekijöiden käyttö julkisen vallan käyttöä sisältävissä tehtävissä ei miltään osin täytä lain vaatimuksia tai sosiaalityön eettisiä periaatteita.

Anna Nyrhinen on lastensuojelun juridinen asiantuntija, OTM ja Kati Lammi on sosiaali- ja potilasasiamies, OTM.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​