Paineet kasvavat Postin kiistassa
Ensimmäinen sovintoesitys ei tuottanut tulosta Postissa meneillään olevaan työtaisteluun. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan maanantain ja tiistain välisenä yönä jättämän kompromissin. Työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat Palta olisi ehdotuksen hyväksynyt.
Sovittelu jatkuu keskiviikkona. Mitään varmuutta lakon ja tukilakkojen nopeasta päättymisestä ei tiistain tietojen perusteella ole näkyvissä. PAU oli valmis kertomaan hylkäyksestä heti sovintoesityksen saatuaan, mutta julkisti kantansa valtakunnansovittelijan antamana määräaikana. PAU:n mukaan sovintoesitys oli tehty työnantajan tavoitteiden pohjalta.
Palta katsoi tulleensa työntekijäpuolen keskeisiä vaatimuksia vastaan ja olevansa valmis siihen, että uusi työehtosopimus olisi laadittu vanhan pohjalle.
Työriidan keskeisimmässä kysymyksessä, Postin palveluksessa olevan 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamisessa, Palta ei pidä itseään neuvotteluosapuolena. Postin mukaan pakettilajittelijoiden siirto Teollisuusliiton alaiseen, työnantajalle edullisempaan sopimukseen on loppuun käsitelty.
Työehtoriita on saamassa kohtuuttoman suuret mittasuhteet.
Työehtoriita on saamassa kohtuuttoman suuret mittasuhteet. Uusia tukitoimia PAU:n työtaistelulle ilmoitetaan lähes päivittäin. Sähköliitto kertoi heti sovintoesityksen kariutumisen jälkeen kaksi viikkoa kestävästä tukilakosta, joka kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen.
Tukitoimista ja niiden laajennuksista ovat ilmoittaneet myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ja Rautatiealan Unioni, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, Suomen Merimies-Unioni, Ilmailualan unioni, Suomen elintarviketyöläisten liitto ja Palvelualojen ammattiliitto.
Toteutuessaan ja laajentuessaan etenkin kuljetusalan lakoilla olisi merkittävä vaikutus ihmisten arkeen ja elinkeinoelämään – vientiteollisuuteen erityisesti.
Työmarkkinaneuvotteluita käydään osin tulehtuneessa ilmapiirissä. Kansantalouden ja työllisyyden näkökulmasta kärjistyksiä ja ylimittaisia vaatimuksia olisi syytä neuvottelupöydissä välttää. Pärjääminen hiipuvan talouskasvun maailmassa edellyttää vakaita ja ennustettavia työmarkkinoita.
Moni toimiala joutuu sopeutumaan muuttuneisiin oloihin. Posti on hyvä esimerkki. Pakettiliiketoiminta kasvaa, kirjeposti vähenee ja kilpailu kiristyy. Postin ja sen työntekijöiden kannalta työtaistelut ja toimitusten epävarmuus pelaavat kilpailijoiden pussiin.
Postia koskevissa neuvotteluissa tarvitaan uusia avauksia ja luovuutta. Postin ja sen kilpailijoiden on oltava suurin piirtein samalla viivalla. Sillä kriisi ei kuitenkaan ratkea, että työehdoista tehdään kauppatavaraa.