Britannia jakautuneena vaaleihin
Britannian EU-erohankkeessa on saatu kantapään kautta oppia, että varmaa on vain epävarmuuden jatkuminen. Yli kolme vuotta EU-kansanäänestyksen jälkeen väittämä pitää vieläkin paikkansa.
Yhden varman asian voi alkuviikon sisäpoliittisten käänteiden jälkeen kuitenkin julistaa: Britannia ei eroa EU:sta 31. lokakuuta eli tämän päivän päätteeksi. Lähikuukausien tilanteesta kukaan ei tiedä.
EU-maat hyväksyivät tiistaina Britannian pyynnön EU-eron joustavasta lykkäämisestä tammikuun lopulle. Ilmoitus riitti vakuuttamaan työväenpuolueen siitä, ettei pääministeri Boris Johnson pysty ajamaan Britanniaa sopimuksettomaan eroon.
Samalla työväenpuolue taipui lähes kaikkien muiden oppositioryhmien kanssa ennenaikaisiin vaaleihin. Ne järjestetään torstaina 12. joulukuuta.
Tuovatko vaalit jonkinlaisen selvyyden brexit-sotkuun, on kokonaan eri asia. Eron toteutuminen viimeistään 31. tammikuuta on todennäköistä, jos Johnson siivittää konservatiivit kiistattomaan voittoon.
Työväenpuolueella on vielä suurempi vuori kiivettävänä.
Johnsonin neuvotteleman erosopimuksen hyväksymiseen tarvitaan myös brexit-puolueen ja mahdollisesti joidenkin pienryhmien tukea. Sitä ei välttämättä heru, sillä brexit-puolue on kovemman eron kannalla. Niin on myös konservatiivien oikea laita.
Pohjois-Irlannin asema huolestuttaa yhä DUP:ta, konservatiiveja nykyään tukevaa unionistipuoluetta. Äänestäjiä saattaa askarruttaa Johnsonin populismi.
Työväenpuolueella on vielä suurempi vuori kiivettävänä. Se lupaa neuvotella uuden brexit-sopimuksen, jossa yhteydenpito EU:n kanssa olisi huomattavasti tiiviimpää kuin Johnsonin mallissa. Lisäksi puolue lupaa kansanäänestyksen, jossa vaihtoehtoina olisivat uusittu sopimus tai pysyminen EU:n jäsenenä.
Nosteessa olevat liberaalidemokraatit kampanjoivat EU:ssa pysymisen puolesta. Skotlannin kansanpuolueella on samansisältöinen sanoma. Brexit-puolueen ainoan teeman voi päätellä liikkeen nimestä.
Parlamenttivaalit käydään pitkälti brexitin merkeissä.
Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan konservatiivien kannatus on 37 ja brexit-puolueen 11 prosenttia. Toisessa leirissä työväenpuolue on 24 ja liberaalidemokraatit 17 prosentin lukemissa. Vihreät ja Skotlannin kansanpuolue saisivat kumpikin neljän prosentin tuen.
Jos EU:ta käytetään jakolinjana, vaalituloksesta olisi tulossa erittäin tasainen. Brexit-umpikuja saattaa jatkua hamaan tulevaisuuteen.
Pelkät kannatusprosentit eivät kuitenkaan kerro kaikkea lopputuloksesta. Enemmistövaali ja yhden edustajan vaalipiirit suosivat suuria puolueita. Sekin on hyvä muistaa, että työväenpuolue on EU-erossa varsin jakautunut. Jeremy Corbyn ei ole puheenjohtajanakaan valovoimaisimmasta päästä.