Pääkirjoitus

Britannia jakautuneena vaaleihin

Britannian EU-erohankkeessa on saatu kantapään kautta oppia, että varmaa on vain epävarmuuden jatkuminen. Yli kolme vuotta EU-kansanäänestyksen jälkeen väittämä pitää vieläkin paikkansa.

Yhden varman asian voi alkuviikon sisäpoliittisten käänteiden jälkeen kuitenkin julistaa: Britannia ei eroa EU:sta 31. lokakuuta eli tämän päivän päätteeksi. Lähikuukausien tilanteesta kukaan ei tiedä.

EU-maat hyväksyivät tiistaina Britannian pyynnön EU-eron joustavasta lykkäämisestä tammikuun lopulle. Ilmoitus riitti vakuuttamaan työväenpuolueen siitä, ettei pääministeri Boris Johnson pysty ajamaan Britanniaa sopimuksettomaan eroon.

Samalla työväenpuolue taipui lähes kaikkien muiden oppositioryhmien kanssa ennenaikaisiin vaaleihin. Ne järjestetään torstaina 12. joulukuuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuovatko vaalit jonkinlaisen selvyyden brexit-sotkuun, on kokonaan eri asia. Eron toteutuminen viimeistään 31. tammikuuta on todennäköistä, jos Johnson siivittää konservatiivit kiistattomaan voittoon.

Työväenpuolueella on vielä suurempi vuori kiivettävänä.

Johnsonin neuvotteleman erosopimuksen hyväksymiseen tarvitaan myös brexit-puolueen ja mahdollisesti joidenkin pienryhmien tukea. Sitä ei välttämättä heru, sillä brexit-puolue on kovemman eron kannalla. Niin on myös konservatiivien oikea laita.

Pohjois-Irlannin asema huolestuttaa yhä DUP:ta, konservatiiveja nykyään tukevaa unionistipuoluetta. Äänestäjiä saattaa askarruttaa Johnsonin populismi.

Työväenpuolueella on vielä suurempi vuori kiivettävänä. Se lupaa neuvotella uuden brexit-sopimuksen, jossa yhteydenpito EU:n kanssa olisi huomattavasti tiiviimpää kuin Johnsonin mallissa. Lisäksi puolue lupaa kansanäänestyksen, jossa vaihtoehtoina olisivat uusittu sopimus tai pysyminen EU:n jäsenenä.

Nosteessa olevat liberaalidemokraatit kampanjoivat EU:ssa pysymisen puolesta. Skotlannin kansanpuolueella on samansisältöinen sanoma. Brexit-puolueen ainoan teeman voi päätellä liikkeen nimestä.

Parlamenttivaalit käydään pitkälti brexitin merkeissä.

Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan konservatiivien kannatus on 37 ja brexit-puolueen 11 prosenttia. Toisessa leirissä työväenpuolue on 24 ja liberaalidemokraatit 17 prosentin lukemissa. Vihreät ja Skotlannin kansanpuolue saisivat kumpikin neljän prosentin tuen.

Jos EU:ta käytetään jakolinjana, vaalituloksesta olisi tulossa erittäin tasainen. Brexit-umpikuja saattaa jatkua hamaan tulevaisuuteen.

Pelkät kannatusprosentit eivät kuitenkaan kerro kaikkea lopputuloksesta. Enemmistövaali ja yhden edustajan vaalipiirit suosivat suuria puolueita. Sekin on hyvä muistaa, että työväenpuolue on EU-erossa varsin jakautunut. Jeremy Corbyn ei ole puheenjohtajanakaan valovoimaisimmasta päästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​