Johnsonin brexit-missio vaikeutui
Ne, jotka kuvittelivat brexit-saagan päättyvän Britannian parlamentin alahuoneen lauantaiseen poikkeusistuntoon, joutuivat jälleen kerran pettymään. Täynnä yllätyksiä, äkkikäänteitä, pikkusieluista politikointia ja oman edun tavoittelua sisältävä uhkapeli jatkuu.
Parlamentin alahuone ei lauantaina äänestänyt pääministeri Boris Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemasta uudistetusta erosopimuksesta. Sitä vastoin se äänesti Johnsonin erottaman konservatiiviedustajan Oliwer Letwinin esityksestä, jonka mukaan muu erosopimukseen liittyvä lainsäädäntö on hyväksyttävä ennen kuin erosopimusta voidaan käsitellä.
Letwinin ja hänen tukijoidensa tarkoituksena oli varmistaa, ettei sopimukseton ero toteudu millään juridisella kikkailulla. Letwinin esitys meni läpi äänin 322–306.
Parlamentin enemmistö halusi näpäyttää pääministeriä parlamentin kyykyttämisestä. Osa vastusti uudistettua sopimusta, osa brexitiä ja osa pääministeriä.
Äänestystulos ei välttämättä kerro itse erosopimuksen kannatuksesta. On mahdollista, että sen hyväksymiseen löytyy tällä viikolla enemmistö.
Uusia farssin piirteitä tarina sai heti lauantai-iltana. Johnsonin oli lain mukaan anottava EU:lta brexitille kolme kuukautta lisäaikaa, koska sopimusta ei hyväksytty takarajaan mennessä eli viimeistään 19. lokakuuta.
Episodin tarkoituksena on ilmeisesti dokumentoida äänestäjille, että lykkäys on opposition ja konservatiivikapinallisten syytä.
Johnson lähetti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille allekirjoittamattoman kirjeen, jossa pidennystä haettiin. Toisessa, allekirjoitetussa kirjeessä, hän piti lykkäystä vahingollisena niin Britannialle kuin EU:lle.
Episodin tarkoituksena on ilmeisesti dokumentoida äänestäjille, että lykkäys on opposition ja konservatiivikapinallisten syytä.
EU-maat suostunevat lykkäykseen, jos sitä tosissaan tarvitaan. Britanniassa alahuone saattaa äänestää erosopimuksesta vielä tiistaina. Sen jälkeen tiedetään, onko lykkäys tarpeen.
Enää ei Johnsonkaan voi syyttää eroneuvotteluista EU:ta. Asia on silkkaa sisäpolitiikkaa. Sitä se on tosin ollut koko ajan.
Jos ero lykkääntyy kolmella kuukaudella, brexitin kohtalo on taas täysin auki. Britannia ajautuu todennäköisesti pikavauhtia uusiin vaaleihin, kun kovan eron mahdollisuus on torjuttu.
Uusien vaalien ohella Britanniassa viritellään uutta EU-kansanäänestystä. Sen lopputuloksesta kukaan ei voi ennakoida mitään varmaa.
Varmaa on vain kahtiajaon syveneminen ja poliittisen kriisin jatkuminen brexit-veivauksen lopputuloksena.
Pohjois-Irlannin tilanne näyttää kaikissa vaihtoehdoissa vaikeimmalta. Sisämarkkinat, yhteinen tullialue ja pitkäperjantain rauhansopimuksen edellytykset turvataan Britannialle, Pohjois-Irlannille ja Irlannille parhaiten EU:n sisällä.