Aliot

Digitaalisuus uudistaa kirkkoa

ALIO

Digitaalisen ilmaisun vuorovaikutteisuus tuo uusia sävyjä modernin yhteiskunnan hengellisyyteen ja yhteisöllisyyteen. Auktoriteettien ja hyväksymisprosessien rinnalle tulee tulkintoja, jotka nousevat ihmisten jakamista kokemuksista.

Teknologian mahdollistamat tulkinnat muuttavat samalla yhtä hengellisyyden ja yhteisöllisyyden ilmentymää, kirkkoa ja sen soveltamaa teologiaa. Teologisessa tutkimuksessa, jumalapalveluksissa ja muissa kirkon tilaisuuksissa tulisi rohkeasti käyttää digitaalisuuden moninaisia mahdollisuuksia.

Digitaalisuus kirkossa ja teologiassa voi olla konservoivaa ja radikaalia. Digitaalisesti on mahdollista säilyttää esimerkiksi pyhiä kirjoituksia ja tehdä niistä eksegeettistä analyysia. Toisaalta digiteologiaan, kuten kutsumme interaktiivisen teknologian rikastamaa teologiaa, liittyy mahdollisuus mennä asioiden juurille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Digitaalisuus auttaa lisätyn todellisuuden avulla ihmisen kokemaan uudestaan Raamatun tapahtumat. Ne voidaan sijoittaa digitaalisesti nykyajan ympäristöön, jolloin kertomusten elämykselliset elementit avaavat aivan uusia näkymiä, jotka uusinnettuna helpottavat Raamatun kertomusten ydinsanoman sisäistämisen.

Digitaalisuus näkyy tuskin lainkaan seurakuntaelämässä, vaikka digilaitteita on saatavilla. Digiteologian mahdollisuuksien tutkimus on suomalaisessa teologiassa aika vähäistä.

Digiteologia sovelluksineen luo merkittävän lisän seurakuntaelämään ja avaa eri tavoin aistiville ihmisille oivan tavan kokea ja tulkita autenttisesti hengellisiä kokemuksia. Digiteologia mahdollistaa ilmentämään Raamatun tekstien visuaaliset, auditiiviset sekä muihin aisteihin perustuvat elementit.

Digitaalisuus vaikuttaa myös teologiseen aineistoon. Se avaa siitä erilaisia elementtejä kuin traditionaalinen lähestymistapa. Perinteinen teologia on staattista. Se korostaa ilmiöiden muuttumattomuutta.

Näin ollen Raamatun tapahtumien ja kertomusten positiivinen siirtovaikutus on niukkaa. Staattisuus vaikeuttaa Raamatun sanoman ymmärtämistä ja sen arvokkaan sisällön kokemuksellisuuden ilmentymistä. Digiteologia synnyttää pyhiin teksteihin dynamiikkaa, joka auttaa esimerkiksi pyhän kokemuksen ymmärtämistä ajasta, paikasta ja ihmisestä toiseen.

Kirkon seremoniaaliseen tilaan voidaan luontevasti upottaa lisättyä todellisuutta. Se ei ole ristiriidassa perinteisten jumalanpalvelusmenojen kanssa, vaan täydentää pyhän kokemusta.

Samaan rituaaliseen tilaan sopivat rinnakkain perinteinen ja digiteologian mukainen hengellinen toimintaympäristö. Myös eri-ikäisten kokemusmaailma ja kiinnostuksen kohteet tulee ottaa huomioon suunniteltaessa sakraalia digitaalista tilakokonaisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seurakunnan toimintakeskukset voidaan varustaa sensorein niin, että ihmisen liikunnallisuus, koko fyysisyys, sovitetaan yhteen hengellisten päämäärien kanssa. Kirkkoon kokoontuneen seurakunnan ilmeet ja liikkeet voidaan tunnistaa ja vahvistaa edelleen vaikka niitä tulkitsevilla väreillä.

Digiteologia täydentää seurakuntien klassisia toimintamuotoja. Vaeltajan teologia uudistuu, kun seurakunnan työntekijä jalkautuu yli fyysisten rajojen, etäläsnäoloratkaisujen varassa.

Digiteologiaan liittyy myös negatiivisia tekijöitä. Digitaalisuus saattaa olla ihmisen sosiaalista vieraantumista edistävä tekijä. Digiin, kuten kaikkeen ihmisen toimintaan, liittyy vapauden ja orjuuden dialektiikka. Ongelmaan voidaan vaikuttaa ennen muuta eettisen kasvatuksen avulla; ehkä etiikka voidaan jopa rakentaa sisään teknologiaan.

Digiä ei tule käyttää siksi, että se on hauskaa ja viihdyttävää itseensä käpertyvälle käyttäjälleen. Digitaalisuus on yksilön tie ihmisten yhteyteen, kun se auttaa ymmärtämään yhteiskuntaa, lähentää toisiinsa eri tavalla ajattelevat ja uskovat, osallistaa kansalaiset tieteelliseen keskusteluun, ruokkii mielikuvitusta sekä parantaa mielenterveyttä.

Digiteologia mahdollistaa oman näkemyksen rakentamisen ja ilmaisemisen pelien avulla. Spirituaalisen aineiston globaali jaettavuus luo yhteisön, joka puolestaan edistää uskontojen välistä yhteisymmärrystä ja maailmanrauhaa. Yksilöllinen elementti voidaan siis upottaa yhteisölliseen kontekstiin niin, että se dynamisoi luovalla ja myönteisellä tavalla haluttua prosessia.

Digiteologia voi ehkäistä syrjäytyneiden kokeman olemassaolon tyhjyyden ja elämän merkityksettömyyden kokemuksen eskaloitumisen sekä tuhoisan uskonnollisen ja poliittisen radikalisoitumisen.

Erkki Sutinen on Turun yliopiston tietojenkäsittelytieteen (vuorovaikutusmuotoilu) professori ja pappi, joka asuu Namibian Windhoekissa. Matti Taneli on turkulainen kasvatustieteen tohtori ja filosofian sekä teologian maisteri, Salon lukion uskonnon, psykologian ja filosofian lehtori ja pappi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​