Pakettimatkat haasteellinen bisnes
Ensimmäisenä pakettimatkana pidetään Thomas Cookin Englannissa 1841 järjestämää lyhyttä junamatkaa, jonka hintaan sisältyi matkan lisäksi tarjoilua. Tuosta matkasta alkunsa saanut yhtiö ajautui maanantaina konkurssiin.
Vielä elokuussa yhtiö antoi ymmärtää, että sen suurin omistaja, kiinalainen matkailuyritys Fosun Travel pääomittaa Thomas Cook -yhtiötä noin puolella miljardilla eurolla. Yhtiön mukaan menettely auttaa talven yli. Se ei nähnyt edes alkutalvea, kun varsin odotetusti ulkopuolista rahoitusta ei viime hetken neuvotteluissa ollut saatavilla.
Konkurssia edelsivät runsaat vaikeudet. Thomas Cookin osakekurssi vajosi hurjaa vauhtia. Markkina-arvo pieneni vuoden aikana noin 90 prosenttia.
Syitä matkanjärjestäjän hurjiin tappioihin oli useita. Yksi oli perua Euroopan kuumasta kesästä 2018. Sen katsotaan vähentäneen kuluttajien kiinnostusta etelään suuntautuviin matkoihin vielä tänä vuonnakin.
Pakettimatkojen suosio hiipuu, kun kuluttajat oppivat hankkimaan lennot ja majoitukset erikseen verkosta.
Thomas Cookin ja myös muiden pakettimatkojen järjestäjien ongelmat ovat kuitenkin pysyvämpää perua kuin vuotuiset säiden vaihtelut. Saksalainen TUI-konserni teki alkuvuonna tappiota noin 350 miljoonaa euroa.
Pakettimatkojen suosio hiipuu, kun kuluttajat oppivat hankkimaan lennot ja majoitukset erikseen verkosta. Kilpailu on kovaa muun muassa halpalentoyhtiöiden aggressiivisen hinnoittelun ansiosta. Tosin niistäkin osa on taloudellisissa hankaluuksissa.
Thomas Cookin konkurssin taustalla on myös brexit. Markkinat ovat varuillaan, kun näyttää mahdolliselta, että Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Punnan arvon heikkeneminen on vähentänyt brittien haluja tehdä ulkomaanmatkoja.
Maailman vanhimman matkanjärjestäjän konkurssi koskettaa suomalaisia sen omistaman matkatoimisto Tjäreborgin kautta. Maanantaina kerrottiin, että Tjäreborgin matkoilla on liki 3 000 suomalaista. Tämä teettää töitä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, joka ryhtyi Tjäreborgin kanssa selvittämään ulkomaisissa matkakohteissa olevien kotiinpaluun järjestämistä.
Konkurssi näkynee myös Lapin matkailussa, sillä Thomas Cook on ollut suuri Lapin matkojen ulkomainen järjestäjä. Vaikutus voi olla ensi talvena vielä hyvinkin näkyvä, mutta Lapin vetovoima hoitanee asian, ja esimerkiksi aasialaiset turistit korvaavat brittien käyntien vähenemisen. Lappilaisten yrittäjien pitää ponnistella markkinoinnissa.
Britanniassa konkurssi merkitsee valtavaa palautusoperaatiota, sillä ulkomailla on noin 150 000 brittiä Thomas Cookin järjestämällä matkalla. Yhtiön jäljiltä saarivaltiosta katoaa 9 000 työpaikkaa. Tapahtuma saatetaan myöhemmin nähdä alkusoittona brexitistä johtuvaan vaikeuksien vyöryyn.